Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη και ουσιαστικά απάντησε σε όσα καταλόγισε στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το ίδιο βήμα δυο μέρες νωρίτερα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε σε αυστηρό ύφος πως «η τουρκική ηγεσία φαίνεται πως έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μου. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι ολοένα και πιο πολεμοχαρής. Μας απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα” αν το αποφασίσει», είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή Ερντογάν πριν από δύο περίπου εβδομάδες.
Türkiye’s leadership seems to have a strange fixation with my country. Their language is increasingly bellicose. They threaten that Türkiye will “come at night” if it so decides.
This is the language of an aggressor, not a peacemaker. #UNGA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 23, 2022
«Είμαστε αντιμέτωποι με κλιμάκωση της επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία. Συνδυάζεται με μια μεγάλη καμπάνια παραπληροφόρησης και πολλαπλές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από θαλάσσης και αέρος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόσθεσε πως αυτό περιλαμβάνει και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού. «Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα Casus Belli στην περίπτωση που κάνει άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα» είπε.
«Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσουμε για κόκκινες γραμμές, τότε θα πω αυτό: Οι τουρκικοί ισχυρισμοί έναντι της κυριαρχίας της Ελλάδας είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
We are facing an escalation in aggressive rhetoric from Türkiye’s leadership. It is combined with a massive disinformation campaign, and multiple violations of Greece’s sovereignty and sovereign rights at sea and in the air. #UNGA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 23, 2022
«Σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας» είπε. «Η Ελλάδα δεν θα εκφοβηθεί από κανέναν» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός που στη συνέχεια απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό.
«Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν μια μεγάλη ιστορία συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, η Ελλάδα και τη Τουρκία είχαν το κουράγιο να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης» είπε από το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη Συμφωνία της Άγκυρας μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Ιουνίου 1930.
«Δεν είμαστε εχθροί» λέει ο Μητσοτάκης
«Δεν είμαστε εχθροί σας, είμαστε γείτονες» είπε απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό. «Ξέρω πως η πλειοψηφία δεν θέλει εχθρότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό.
«Βλέπουμε ότι οι καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας έναντι των παράτυπων μεταναστών έχουν αυξηθεί. Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει θανάτους μεταναστών, η Ελλάδα συνεχίζει να τους απωθεί (pushback). Δύο παιδιά πέθαναν σε ελληνικές απωθήσεις την περασμένη εβδομάδα», έλεγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το ίδιο αυτό βήμα, κατηγορώντας τη χώρα μας για παράνομες επαναπροωθήσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ανέπτυξε διεξοδικά τις θέσεις της Ελλάδας για τις σημερινές προκλήσεις, στην περιοχή μας και στον κόσμο. pic.twitter.com/C6CqXXBiJU
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 23, 2022
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πήρε ξεκάθαρη θέση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πετύχει ώστε να να σταλεί μήνυμα και σε άλλα καθεστώτα.
Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε και στο Κυπριακό με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε όμως αναφορά και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως, «ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν σπίτι».
Μιλώντας στο Council on Foreign Relations νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα».
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση για την οποία κατηγορεί η Αθήνα την Τουρκία: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ» σχολίασε.
Και στο CNN, όμως την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μίλησε για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.