21:24
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:24
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βρισκόμαστε όντως στο χείλος της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου; – Η Μόσχα θέλει να πιστεύει πως όχι

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα / Φωτογραφία: ΕΡΑ

23.09.2022
21:24
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2022 • 11:08
Πόσο κοντά είναι ένας πυρηνικός πόλεμος;

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι ο πυρηνικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για την χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το πρωί της Τετάρτης τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι αφού οι υπό πλήρη ή μερική ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας όπου διεξάγονται από σήμερα «δημοψηφίσματα» ενσωματωθούν στη Ρωσία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από ουκρανικές δυνάμεις θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Μόσχα αισθανθεί ότι αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή». Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή πυρηνικά όπλα μακρού βεληνεκούς.

Πόσο κοντά είναι ο πυρηνικός πόλεμος;

Ωστόσο ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανοικτή σύγκρουση» με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία», είπε.

Ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θέλει να πιστεύει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται στο χείλος «της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «ελπίζει πως η Ουάσινγκτον γνωρίζει τις συνέπειες των προκλητικών της πράξεων», μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ καθώς σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές , δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Βενεντίκτοφ στην διάσκεψη για τα 60 χρόνια από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα. Σημειώνεται ότι κηρύσσοντας την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μάχεται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά εναντίον των στρατιωτικών μέσων των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Πυρηνικός πόλεμος: Πόσο πιθανή είναι η απειλή Πούτιν

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ερμηνεύτηκε από τη Δύση ως δείγμα πανικού και απόγνωσης, απέναντι σε έναν πόλεμο που μοιάζει ενδεχομένως να χάνει. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα όσα είπε ο ηγέτης της ρωσικής ομοσπονδίας, οι πολίτες του κόσμου έμειναν εμβρόντητοι με την ευκολία με την οποία απείλησε για αντεπίθεση και μάλιστα με πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει». Ξεχνώντας τις δικές του δηλώσεις το καλοκαίρι, όταν και δήλωνε πως καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Σε ανάλυση του Guardian, σημειώνεται πως δεν αποκλείεται η Ρωσία να χάσει εδάφη που κατέχει από το 2014, αν οι δυνάμεις του Πούτιν δεν μπορέσουν να σταματήσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Διαφορετική είναι η ανάλυση της Washington Post που σημειώνει: Παρά την απειλητική αυτή ρητορική, η μερική κινητοποίηση των συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας από τον Πούτιν μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να εμπλακεί σε πολύ πιο επιθετικές προσπάθειες αποκεφαλισμού του καθεστώτος στο Κίεβο. Ή θα μπορούσε να εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης στην περιοχή του Χάρκοβο.

Οι εικόνες από τους ομαδικούς τάφους στο Ιζίουμ, αλλά και οι ενδείξεις για θαλάμους βασανιστηρίων στις κατεχόμενες περιοχές δίνουν το τέμπο της ρωσικής βαρβαρότητας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ενταθεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση