22:28
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:28
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέα πυρά Ερντογάν: «Εκτός πραγματικότητας Μητσοτάκης και Δένδιας – Η Ελλάδα επιδεικνύει σκληρό πρόσωπο στους απογόνους μας στη Δυτική Θράκη»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλάι στην τουρκική σημαία / Φωτογραφία: Κολάζ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλάι στην τουρκική σημαία / Φωτογραφία: Κολάζ

22.09.2022
19:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 • 23:31
Όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις αναφορικά με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει και στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, έφτασε να εκτοξεύσει έμμεσες απειλές και για το πατριαρχείο όπως αναφέρει το cnn turk.

Ενδεικτικό της ταραγμένης σχέσης που επικρατεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι δύο τους δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.

Για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη

«Για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου) και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει την μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν για τους Έλληνες της Τουρκίας

Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. «Πού είναι τα παιδιά σου;» «Στην Αμερική», μου είπαν. Τους είπα «Φέρτε τους να ζήσουν εδώ». «Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική», μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία.

μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα

Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Επανέλαβε ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για το γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. «Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ‘’Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω’’. Υπάρχει και αυτό» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν για πατριαρχείο και μουσουλμανική μειονότητα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αντιπαραβάλλει το τι ανέφερε ότι έκανε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη μουσουλμανική μειονότητα.

«Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ‘’Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο’’» είπε.

«Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η πόρτα μας, υποστήριξε, είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. «Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, υποστήριξε ο Ερντογάν, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη» συνέχισε.

θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς

«Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ; Όχι!» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Επανέλαβε τις προκλήσεις για τους θανάτους μεταναστών

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς, όπως έκανε δυο μέρες νωρίτερα από το βήμα του ΟΗΕ για θανάτους βρεφών μεταναστών με ευθύνη του ελληνικού λιμενικού.

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας» είπε.

«Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε γεύμα με τους ομογενείς τόνισε ότι «κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», παραπέμποντας στην ομιλία του από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι φωτογραφίες νεκρών μωρών στο Αιγαίο, που έδειξε στον ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οι φωτογραφίες νεκρών μωρών στο Αιγαίο, που έδειξε στον ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ετοιμάζει απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα

Τέλος, ο Ερντογάν άφησε να συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα. «Φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη Βόρεια Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Δεν βλέπουμε τη ‘’Βόρεια Κύπρο’’ ως μια τυχαία χώρα» είπε.

«Το έχουμε αποδεχθεί ως τον εαυτό μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το δούμε. Φυσικά, στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το ζήτημα της ‘’Βόρειας Κύπρου’’. Και με εκείνον μίλησα το θέμα αυτό συνέχεια…» δήλωσε.

«Πάντα επαναλαμβάνουμε και εκφράζουμε τον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε ή επισκεφτήκαμε στη χώρα μας και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο και μόνιμο τρόπο. Φυσικά, θα χαρούμε να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Βέβαια, η Ρωσία ήδη από την Τρίτη (20/9) «διέψευσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης». «Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό» σημείωνε ρωσική πρεσβεία την Τρίτη.

«Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση