22:59
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:59
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: Έκρηξη στη Μελιτόπολη παραμονή των δημοψηφισμάτων – «Υπερήρωες» οι στρατιώτες του τάγματος Αζόφ για τον Ζελένσκι

Έκρηξη στην Μελιτόπολη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Έκρηξη στην Μελιτόπολη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

22.09.2022
15:28
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 • 21:03
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε πολυσύχναστη αγορά στη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς και διορισμένους από τις ρωσικές αρχές αξιωματούχους της πόλης, παραμονή των δημοψηφισμάτων που αναμένεται να διεξαχθούν σε τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας τα οποία θα σημάνουν την ντε φάκτο προσάρτησή τους από τη Ρωσία.

Η Μελιτόπολη ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία είναι μία από τις τέσσερις περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι διορισμένοι από τις ρωσικές αρχές αξιωματούχοι αντήλλαξαν κατηγορίες για τη σημερινή έκρηξη. Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σκόπιμα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής με στόχο να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τρομοκρατία.

Ο Φεντόροφ πρόσθεσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές. Από την άλλη πλευρά ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της διορισθείσας από τους Ρώσους τοπικής διοίκησης, δήλωσε ότι η επίθεση διεξήχθη από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Σε μια, όπως φαίνεται, συντονισμένη κίνηση, οι φιλορώσοι περιφερειακοί ηγέτες ανακοίνωσαν την Τρίτη τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν καταγγείλει τα δημοψηφίσματα αυτά χαρακτηρίζοντάς τα “απάτη” καθώς στερούνται κάθε νομιμότητας. Οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις αυτές περιοχές.

Ζελένσκι: «Υπερήρωες οι διοικητές του Αζόφ»

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως “υπερήρωες” τους υψηλόβαθμους Ουκρανούς διοικητές, περιλαμβανομένων εκείνων που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της Μαριούπολης, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία στο πλαίσιο αναμενόμενης ανταλλαγής αιχμαλώτων, που περιελάμβανε κάπου 300 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, στην επίτευξη της οποίας βοήθησε η Τουρκία, 215 Ουκρανοί –οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση της πόλης-λιμάνι– αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, Τετάρτη. Από την πλευρά της η Ουκρανία έστειλε πίσω στη Ρωσία 55 Ρώσους και Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα.

Δέκα αλλοδαποί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι έπειτα από μεσολάβηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο”, δήλωσε ο Ζελένσκι, σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του όπου καλωσόρισε την ευρύτερη απελευθέρωση ως “μία νίκη για τη χώρα”.

Η χρονική στιγμή και το μέγεθος της ανταλλαγής αιχμαλώτων προκάλεσε έκπληξη. Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πούτιν είχε ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσία προφανώς σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Προσκείμενοι στη Ρωσία αυτονομιστές δήλωσαν τον περασμένο μήνα πως οι διοικητές της Μαριούπολης θα προσάγονταν σε δίκη.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο και ο αναπληρωτής του Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ, που διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, και έχει αποθεωθεί στην Ουκρανία.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ο Σέρχιι Βολίνσκι, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο οποίος τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από εκεί όπου είχαν ταμπουρωθεί οι μαχητές σε οχυρά καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. “Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία που κάνουμε. Μπορεί να μας μένουν μόνο μερικές ημέρες ή ώρες”, είχε πει τότε.

Οι τρεις άνδρες συνέδραμαν στην ηγεσία της αντίστασης που κράτησε κάμποσες εβδομάδες προτού εκείνοι και εκατοντάδες μαχητές του Αζόφ παραδοθούν τον Μάιο σε υποστηριζόμενες από τους Ρώσους δυνάμεις. Ο Ζελένσκι είχε βιντεοδιάσκεψη με τους άνδρες μετά την απελευθέρωσή τους από την αιχμαλωσία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση