Φαίνεται πως ο δημιουργός της πιο αμφιλεγόμενης και πολυσυζητημένης ταινίας του Netflix την περασμένη σεζόν, η οποία σατίριζε με τον πιο ακραίο τρόπο την αδιαφορία των ηγετών για την κλιματική αλλαγή (και όχι μόνο), πιστεύει και στην πραγματικότητα πως το θέμα του περιβάλλοντος απαιτεί άμεσα λύσεις.
Ο Adam McKay, ο οποίος σκηνοθέτησε πέρυσι τη σάτιρα για την κλιματική αλλαγή “Don’t Look Up”, έκανε δωρεά 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια οργάνωση με τίτλο, Climate Emergency Fund, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο διοικητικό της συμβούλιο. Σύμφωνα με το Deadline, που έχει το θέμα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συνεισφορά από την ίδρυση του ταμείου αυτού το 2019.
Είμαι υπερήφανος που υποστηρίζω τις προσπάθειές τους και καλώ και άλλους να με ακολουθήσουν για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις ταχέως επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
«Το Climate Emergency Fund είναι μοναδικό ως προς τη δέσμευσή του στη χρηματοδότηση, του πολιτικού, μη βίαιου, ανατρεπτικού ακτιβισμού», δήλωσε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης της ταινίας του Netflix. «Έχουμε περάσει την ώρα της ευγένειας, την ώρα των μικρών βημάτων. Είμαι υπερήφανος που υποστηρίζω τις προσπάθειές τους και καλώ και άλλους να με ακολουθήσουν για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις ταχέως επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» πρόσθεσε.
Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2019 ως γέφυρα μεταξύ της φιλανθρωπίας και του ακτιβισμού για το κλίμα. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το CEF έχει χρηματοδοτήσει περισσότερες από 90 οργανώσεις και έχει εκπαιδεύσει 22.000 και πλέον ακτιβιστές για το κλίμα, εκταμιεύοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος.
Ως μη προικισμένο ταμείο, βασίζεται στους δωρητές για τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσει στρατηγικά σε ομάδες ακτιβιστών που χρησιμοποιούν διασπαστικές διαμαρτυρίες και απαιτούν μετασχηματιστική σε αντίθεση με τη σταδιακή αλλαγή.
Η αφοσίωση του Ντι Κάπριο σε θέματα κλιματικής αλλαγής
Η ταινία Don’t Look Up υπήρξε από τις προτάσεις του Netflix που συζητήθηκαν όσο καμία άλλη πριν από έναν χρόνο, καθώς στηλίτευε τις προτεραιότητες των πολιτικών στο «θεαθήναι», ακόμη και μπροστά σε μια απόλυτα πραγματική και επείγουσα απειλή, όπως η καταστροφή του πλανήτη. Παρότι αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, έγινε παράλληλα και το επίκεντρο έντονης κριτικής από θεατές και κριτικούς.
Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και για τον πρωταγωνιστή της ταινία, Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Το 1998 ίδρυσε το Ίδρυμα Λεονάρντο Ντ Κάπριο (Leonardo DiCaprio Foundation) με στόχο να προστατεύσει την άγρια ζωή, ενώ έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα, όσο όμως και με την ηγεσία της Βραζιλίας, με επίκεντρο τις θηριωδίες που διαπράττει στον Αμαζόνιο.
Για όσους δεν έχουν δει Don’t Look Up του Netflix
Η Κέιτ Ντιμπιάσκι (Τζένιφερ Λόρενς), μια φοιτήτρια Αστρονομίας, και ο καθηγητής της, δρ Ράνταλ Μίντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), κάνουν μια τρομερή ανακάλυψη σχετικά με έναν κομήτη σε τροχιά εντός του ηλιακού συστήματος.
Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Το άλλο πρόβλημα; Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Τελικά, η αντιμετώπιση της προειδοποίησης για έναν αφανιστή πλανητών στο μέγεθος του Έβερεστ αποδεικνύεται άβολο θέμα.
Με τη βοήθεια του δρα Όγκλθορπ (Ρομπ Μόργκαν), η Κέιτ και ο Ράνταλ ξεκινούν μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που τους πηγαίνει από το γραφείο της αδιάφορης προέδρου Ορλίν (Μέριλ Στριπ) και του συκοφάντη γιου και προσωπάρχη της, Τζέισον (Τζόνα Χιλ), στον αέρα της κεφάτης πρωινής εκπομπής “The Daily Rip” με οικοδεσπότες την Μπρι (Κέιτ Μπλάνσετ) και τον Τζακ (Τάιλερ Πέρι).
Ενώ απομένουν μόλις έξι μήνες μέχρι τη σύγκρουση του κομήτη, η προσπάθεια να διαχειριστούν τον 24ωρο κύκλο ειδήσεων και να κερδίσουν την προσοχή ενός κοινού που έχει εμμονή με τα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύεται σοκαριστικά κωμική. Μα τι πρέπει να γίνει πια, για να κοιτάξει ο κόσμος πάνω;
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του “Μην Κοιτάτε Πάνω” έχει αναλάβει ο βραβευμένος με Όσκαρ Άνταμ ΜακΚέι (“Το Μεγάλο Σορτάρισμα”) και πρωταγωνιστούν επίσης οι Μαρκ Ράιλανς, Ρον Πέρλμαν, Τιμοτέ Σαλαμέ, Αριάνα Γκράντε, Σκοτ Μεσκάντι (γνωστός και ως Kid Cudi), Χιμές Πατέλ, Μέλανι Λίνσκι, Μάικλ Τσίκλις και Τομέρ Σισλέ.