Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παίρνει αναπάντεχη τροπή, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλαμβάνουν κατεχόμενα εδάφη από τους Ρώσους, έρχονται στο φως πληροφορίες για «θάλαμο βασανιστηρίων» σε πόλη της περιοχής του Χάρκοβο.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις πυραυλικές επιθέσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν την αντεπίθεση των Ουκρανών. Οκτώ ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν το Κρίβι Ριχ περίπου στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα κατευθύνθηκαν σε υδραυλικές κατασκευές, προκαλώντας αρκετές ζημιές, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού του ποταμού Inhulets να ανεβαίνει και να αποτελεί σοβαρή απειλή για την πόλη.
Water levels in the Inhulets river are rising fast. Ukrainian officials say 8 Russian cruise missiles hit a “hydrotechnic installation” — likely a dam — in Kryvy Rih. It’s a city of 700,000 people. https://t.co/Uol0hKiA2F
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) September 14, 2022
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ανησυχίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει τις υποδομές της Ουκρανίας ως αντίποινα για την επιτυχία της να ανακτήσει κατεχόμενα εδάφη. Ειδικότερα, το Κρίβι Ριχ είναι η γενέτειρα του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Ο Κίριλ Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων από την επίθεση αυτήν.
#Russia launched a missile attack on civilian infrastructure in Kryvyy Rih. The water pumping station was destroyed. The river broke through the dam and overflowed its banks. Residential buildings are just a few meters away from the river.#russiaisateroriststate pic.twitter.com/W6pvs40IfT
— Inna Sovsun (@InnaSovsun) September 14, 2022
«Οι αεροπορικές και οι βαλλιστικές ρωσικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα εναντίον των μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις ζώνες των επιχειρήσεων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.
Θάλαμος βασανιστηρίων στην απελευθερωμένη Μπαλακλία
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε αυτό που οι αξιωματούχοι του πιστεύουν ότι είναι ένας «θάλαμος βασανιστηρίων» που χρησιμοποιούσαν τα ρωσικά στρατεύματα για να κρατούν Ουκρανούς αιχμαλώτους στην πρόσφατα απελευθερωμένη Μπαλακλία της περιφέρειας Χάρκοβο.
Το κελί έχει χαραγμένο στον τοίχο το Πάτερ Ημών στα ουκρανικά. Θυμίζουμε πως και μετά την απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου, οι ουκρανικές δυνάμεις αποκάλυψαν μια σειρά από εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών τάφων και σωμάτων αμάχων που έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Οι Ουκρανοί φοβούνται θα βρουν παρόμοιες θηριωδίες και στην περιοχή του Χάρκοβο.
Οι κάτοικοι της Μπαλακίλια δήλωσαν στον Guardian ότι είχαν ελάχιστη αλληλεπίδραση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν κυρίως στις παρυφές της πόλης. Παρόλο που ζούσαν μέσα σε ένα κενό πληροφόρησης – με αναλογικό σήμα τηλεφώνου, χωρίς διαδίκτυο κινητής ή wifi και τηλεόραση για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου όπου η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρώσων – και έπρεπε να τα βγάλουν πέρα χωρίς βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και να αντιμετωπίσουν τις λεηλασίες από τις ρωσικές δυνάμεις και τον τρόμο των βομβαρδισμών, δεν βίωσαν τις σκηνές βασανιστηρίων και εκτελέσεων που έχουν παρατηρηθεί αλλού στη χώρα.
russian torture chamber in liberated Balakliya.
The Lord's Prayer was carved on the wall by Ukrainian prisoners.
russia must be held accountable for this blatant genocide. pic.twitter.com/ObQJGjfEQw— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 14, 2022
Ωστόσο, ο Μπολβίνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της Εθνικής Αστυνομίας της περιφέρειας του Χάρκοβο, δήλωσε ότι 40 άτομα είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ένας κάτοικος δήλωσε στο BBC ότι κρατήθηκε από Ρώσους στο αστυνομικό τμήμα της πόλης για περισσότερες από 40 ημέρες και βασανίστηκε με ηλεκτροπληξία. Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Αρτέμ, είπε ότι άκουγε κραυγές πόνου και τρόμου από άλλα κελιά.
«Με ανάγκασαν να κρατάω δύο καλώδια», κατέθεσε. «Υπήρχε μια ηλεκτρική γεννήτρια. Όσο πιο γρήγορα πήγαινε, τόσο υψηλότερη ήταν η τάση. Μου είπαν, ‘αν το αφήσεις να φύγει, είσαι τελειωμένος’. Μετά άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις. Είπαν ότι έλεγα ψέματα και άρχισαν να το περιστρέφουν ακόμα περισσότερο και η τάση αυξανόταν» είπε.
Ο Αρτέμ μας είπε ότι κρατήθηκε επειδή οι Ρώσοι βρήκαν μια φωτογραφία του αδελφού του, ενός στρατιώτη, με στολή του ουρκανικού στρατού. Ένας άλλος άνδρας από την Μπαλακλία κρατήθηκε για 25 ημέρες επειδή είχε την ουκρανική σημαία, είπε ο Αρτέμ.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε από την πλευρά τους χθες τις ουκρανικές δυνάμεις για «βασανιστήρια» και βιαιοπραγίες σε βάρος των κατοίκων στις ζώνες που ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες από το ρωσικό στρατό.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν πολυάριθμες τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Χαρκόβου, άνθρωποι βασανίζονται, υφίστανται κακομεταχείριση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ προσθέτοντας: «είναι εξοργιστικό».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κερδίζουν έδαφος οι ουκρανικές δυνάμεις
Αφού η Μόσχα εγκατέλειψε το Σάββατο το κύριο προπύργιό της στη βορειοανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας τη χειρότερη ήττα της από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις σε μια εντυπωσιακή αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απελευθερώσει περίπου 388 οικισμούς, περίπου 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 150.000 ανθρώπους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.
«Οι αριθμοί αποσαφηνίζονται συνεχώς, διότι η διαδικασία είναι δυναμική», εξήγησε. «Επιπλέον, τα απελευθερωμένα εδάφη εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και σταθεροποίησης προκειμένου να ζει κανείς με ασφάλεια εκεί» είπε.
«Ως εκ τούτου, τα επίσημα μηνύματα με τους αριθμούς των απελευθερωμένων οικισμών παρέχονται με συνειδητή καθυστέρηση και μπορεί να λαμβάνουν ή να μην λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα σταθεροποίησης που έχουν ληφθεί και ως εκ τούτου διαφέρουν» κατέληξε.
«Περιμέναμε εδώ και καιρό αυτή την επιτυχία, αλλά πρέπει ακόμη να πολεμήσουμε και να πολεμήσουμε. Μέχρι την πλήρη νίκη, απελευθερώνουμε πολύ περισσότερο από τον λαό μας και τα εδάφη μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, δύναμη και υπομονή» πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη νωρίτερα στο Ιζιούμ, την στρατηγικής σημασίας πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στις περιοχές που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους κατά την αντεπίθεσή του αυτό τον μήνα.
Η Ουκρανία απέκρουσε τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο της, ενώ ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του απωθούν ουκρανικές επιθέσεις και πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις
Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για «σημείο καμπής» στη μάχη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά τις πρόσφατες ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο. Επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Ουκρανών.
«Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή αν κερδίζει η Ουκρανία τον πόλεμο, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τώρα οι Ρώσοι», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για σαφείς επιτυχίες, οι οποίες σίγουρα συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας».
Οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού οδήγησαν σε αποδυνάμωση των ρωσικών δυνάμεων και δείχνουν ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ καλά τακτικά τοποθετημένοι και σε θέση να απωθήσουν επιθέσεις με επιτυχία τέτοια που κανείς δεν θα περίμενε, πρόσθεσε η υπουργός ‘Αμυνας και υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία εξοπλισμό και γεννήτριες κατάλληλες ειδικά για τον χειμώνα. «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», τόνισε.
«Σήμερα, το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει» είπε από την πλευρά της σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Σχετικά με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα νικήσει». Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «ήρθαν για να μείνουν» και ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ουκρανικών σχολείων, καθώς και για την ένταξη της Ουκρανίας στην ελεύθερη ζώνη περιαγωγής της ΕΕ και στην ενιαία αγορά.