14:52
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:52
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για λαχταριστό νεοϋορκέζικο cheesecake

Κομμάτι ψημένο νεοϋορκέζικο cheesecake / Unsplash

Κομμάτι ψημένο νεοϋορκέζικο cheesecake / Unsplash

09.02.2022
12:15
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2022 • 18:28
Τραγανή βάση, βελούδινη κρέμα με βάση το τυρί και από πάνω το γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας. Αυτό είναι το cheesecake που έλκει την καταγωγή του από τη Νέα Υόρκη

Υπάρχουν cheesecake και cheesecake και υπάρχει και το ψημένο νεοϋορκέζικο γλυκό που η φήμη του αντηχεί σε όλο τον κόσμο.

Τραγανή βάση, βελούδινη κρέμα με βάση το τυρί και από πάνω το γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας. Αυτό είναι το cheesecake που έλκει την καταγωγή του από τη Νέα Υόρκη και βασική του διαφορά από όσα άλλα παρόμοια γλυκά γνωρίζουμε, είναι πως ψήνεται στο φούρνο.

Η απίθανη προέλευση του Cheesecake

Και ναι, μπορεί ναι θυμίσουμε Πορτοκάλος, όμως φαίνεται πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν πως η ρίζα του γλυκού φτάνει πίσω στη χώρα μας. Οι αρχαίοι Έλληνες, από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., έφτιαχναν τις πρώτες γνωστές υποτυπώδεις τυρόπιτες (πλακούς που σημαίνει επίπεδο), οι οποίες αποτελούνταν από στρώσεις φρέσκου τυριού που είχαν λιώσει με αλεύρι και μέλι και μαγειρευτεί σε πήλινο ταψί. Πρόκειται για το πρωτόγονο cheesecake, το οποίο χάθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν.

Στα τέλη του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, το cheesecake επανήλθε σε μορφή τάρτας με βάση ζαχαροπλαστικής. Το πρώτο αγγλικό βιβλίο μαγειρικής, The Forme of Cury (περ. 1390), αποτελούμενο από μια συλλογή μεσαιωνικών αγγλικών συνταγών που συνέταξαν οι μάγειρες του βασιλιά Ριχάρδου Β’, περιλάμβανε δύο τάρτες τυριού.

Ερχόμενη στο σήμερα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, απαντάμε το σύγχρονο Cheesecake. Σύμφωνα με το juniorscheesecake.com, το 1949, ο Charles W. Lubin εγκατέλειψε μια μικρή επιχείρηση αρτοποιίας και ίδρυσε τη δική του εταιρεία στο Σικάγο, η οποία πήρε το όνομά της από την οκτάχρονη τότε κόρη του, Sara Lee. Το πρώτο του προϊόν ήταν ένα cheesecake τύπου Νέας Υόρκης, που πωλούνταν φρέσκο σε τοπικά σούπερ μάρκετ.

Η σκηνή του Cheesecake στα Φιλαράκια

Κάθε φορά που η κουβέντα έρχεται σε ένα τέτοιο γλυκό, η σκέψη πηγαίνει στη θρυλική σκηνή με το cheesecake στη σειρά «Τα Φιλαράκια». Η αλήθεια είναι πάντως πως το γλυκό που έτρωγε η Ρέιτσελ από το πάτωμα έμοιαζε κολασμένο.

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο μπισκότο digestive
  • 5 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 πακέτα τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ξινή κρέμα

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα φούρνου στη μεσαία θέση.
  • Τυλίγουμε μια φόρμα με αποσπώμενες άκρες με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο καλύπτοντας την κάτω πλευρά και τα πλαϊνά, Ψεκάζουμε το εσωτερικό της φόρμας με αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτρυο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μαζί με τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού στη βάση της φόρμας στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς
  • Σε ένα μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και το αλεύρι μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν, περίπου 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε και την ξινή κρέμα και φροντίζουμε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
  • Τοποθετούμε το cheesecake σε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος, προσθέτουμε την κρέμα πάνω από τη βάση. Ρίχνουμε βραστό νερό στο μεγάλο ταψί ψησίματος μέχρι να φτάσει περίπου 2 δάχτυλα στο πλάι της φόρμας.
  • Ψήνουμε ώσπου να στέκεται η κρέμα τυριού για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
  • Αφήνουμε το cheesecake μέσα στο ταψί με το νερό, ώσπου να μην καίει για περίπου 45 λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη, μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση