Quantcast
02:43
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:43
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επιστολή Αρχαιολόγων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 161 κυκλαδίτικα αγάλματα – Της ζητούν να αναπέμψει τη διαδικασία στη Βουλή

Αγάλματα σε μουσείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αγάλματα σε μουσείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

09.09.2022
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 • 21:57
Συνεχίζεται η κόντρα αρχαιολόγων και υπουργείου Πολιτισμού, για τα 161 κυκλαδίτικα αγάλματα

Επιστολή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας την αποπομπή στη Βουλή συμφωνία για τα 161 κυκλαδίτικα αγάλματα.

«Με την κυρούμενη ιδιωτική σύμβαση, το ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματά του επί μνημείων του κυκλαδικού πολιτισμού, κατά παράβαση της υποχρέωσης που έχει από το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των μνημείων και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και συμμετέχει σε μια άδηλη ιδιωτική συναλλαγή της οικογένειας Stern» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας τους λόγους της αναπομπής» και καλώντας την «να αναπέμψει στη Βουλή το ψηφισμένο νομοσχέδιο που κυρώνει παράνομη και αντισυνταγματική ιδιωτική σύμβαση, προκειμένου να εισαχθεί εκ νέου στην Ολομέλεια για να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 2 του Συντάγματος».

Πέρασε το νομοσχέδιο για τα 161 κυκλαδίτικα αγάλματα

Το εν λόγο νομοσχέδιο εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη συζήτηση «για να μην νομιμοποιήσει, με τίποτα, μια διαδικασία που είναι παράνομη και επιφυλάσσεται για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ώστε αυτή η συμφωνία να μην μπορέσει να εφαρμοστεί», όπως εξήγησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι δεν πρέπει να επιμείνει να σύρει τη Βουλή σε μια παράνομη, μια λεόντειο συμφωνία, η οποία είναι συμφωνία που εκχωρεί δικαιώματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου.

Με νεότερη ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα της Συλλογής Stern, που αποδεικνύουν την προέλευση και άρα τη νομιμότητά της, ούτε έχει ελεγχθεί η προέλευσή της από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ!».

Όπως επίσης ότι η υπουργός Πολιτισμού «δεν κατέθεσε καμία επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων της Συλλογής, από την οποία να τεκμαίρεται η αυθεντικότητα των κυκλαδικών αρχαιοτήτων».

«Βασική επιχειρηματολογία της υπουργού για τη Συμφωνία που υπέγραψε και φέρνει για κύρωση στη Βουλή, είναι ότι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτές οι αρχαιότητες. Η επιχειρηματολογία στερείται νομικού και ηθικού ερείσματος. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι αρχαιότητες στην ίδια, δύο χρόνια πριν, ένας είναι ο νόμιμος και ηθικός δρόμος: η ένδικη διεκδίκηση και ο επαναπατρισμός. Κάθε άλλη ενέργεια είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση