Αν υπάρχει ένα ελληνικό street food που ξετρελαίνει τους επισκέπτες της χώρας μας, αυτό είναι το σουβλάκι. Κι αν σας έλεγα πως μπορείτε να φτιάξετε δικό σας, μελωμένο, τραγανό και πεντανόστιμο γύρο στο σπίτι;
Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεκάδες τρόποι και συνταγές για να στήσετε τον δικό σας πύργο από χοιρινό και να έχετε στο σπίτι, λαχταριστό, απολαυστικό γύρο. Εμείς επιλέξαμε την πρόταση του Λάμπρου Βακιάρου, του νικητή του MasterChef, όπως την είχε παρουσιάσει πριν από κάποια χρόνια στην τηλεόραση.
Μερικά μυστικά για τέλειο γύρο χοιρινό
Όπως θα δείτε και στο βίντεο, το κρέας που επιλέγει ο σεφ είναι λαιμός, για να είναι μαλακός και αν μην στεγνώσει. Επίσης, βάζει μια γενναία ποσότητα ζάχαρης στα μπαχαρικά προκειμένου να καραμελώσει το χοιρινό και να γίνει πεντανόστιμο.
Αν θέλετε τον γύρο σας τραγανό σε κάθε μπουκιά μπορείτε αφού κόψετε με το μαχαίρι την εξωτερική στρώσει να βάλετε ξανά το ταψάκι με τον γύρο στο φούρνο να πάρει χρώμα.
Όπως καταλαβαίνετε, η συνέχεια, αφού δηλαδή ψήσετε το γύρο είναι στη δική σας ευχέρεια. Ψήνετε πίτες, ψιλοκόβετε ντομάτες, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά και σερβίρετε με τζατζίκη, τυροκαυτερή ή άλλες σος που λατρεύετε εσείς περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως με αντίστοιχο τρόπο μπορείτε να κάνετε και γύρο κοτόπουλο, ωστόσο θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα μπαχαρικά – σκεφτείτε τζίντζερ σε σκόνη, σκόνη μουστάρδας και λευκό πιπέρι – και να τροποποιήσετε τον χρόνο ψησίματος καθώς το κοτόπουλο ψήνεται πιο γρήγορα.
Υλικά
- 2,5 κιλά χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκκαλο
- 1 μεγάλη πατάτα
- 2 ξυλάκια για σουβλάκι
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.ς. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1 πρέζα κύμινο
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ½ κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα τις μπριζόλες, ανακατεύοντας καλά να καλυφθούν
- Παίρνουμε μια μεγάλη πατάτα και την κόβουμε με τρόπο που να φτιάξουμε μια βάση για τον γύρο.
- Στερεώνουμε τα δύο ξυλάκια για σουβλάκι και περνάμε μία, μία τις μπριζόλες. Αφού περάσουμε όλο το κρέας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε σε ταψάκι με σχάρα και ψήνουμε στον αέρα για 4 ώρες στους 150 βαθμούς. Αν θέλετε να το ψήσετε πιο γρήγορα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για δύο ώρες