Τον διάσημο σεφ Τζέιμι Όλιβερ συνάντηση την Δευτέρα ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος μάλιστα χάρισε στον Βρετανό δυο μπουκάλια κρασί από τους αστικούς αμπελώνες της Θεσσαλονίκης.
«Όταν και ο Τζέιμι Όλιβερ έρχεται να μαγειρέψει στη Θεσσαλονίκη, τότε ναι – μπορούμε να πούμε ότι η γαστρονομία της πόλης έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο» έγραψε στην ανάρτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που εξηγεί πως συνάντησε τον σεφ στο Καπάνι, σε μια παραδοσιακή αγορά όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για την εκπομπή του.
«Του έδωσα να δοκιμάσει το κρασί του αστικού μας αμπελώνα. Κατά σύμπτωση σήμερα υπογράψαμε σύμβαση περίπου δύο εκατ. ευρώ για την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής αυτής αγοράς. Θεσσαλονίκη πόλη των γεύσεων και των εμπειριών» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.
Ο Τζέιμι Όλιβερ στην Ικαρία
O Τζέιμι Όλιβερ λατρεύει τη Μεσόγειο και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της γαστρονομικής του προσπάθειας να μάθει τους Βρετανούς και κυρίως του Αμερικάνους να μαγειρεύουν και να τρώνε νόστιμα και υγιεινά.
Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα βρέθηκε στην Ικαρία, όπου το προσδόκιμο ζωή είναι υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στον δυτικό κόσμο.
Στην οδύσσειά του για το μυστικό της μακροζωίας, το super food που κάνεις του κατοίκους του ακριτικού νησιού να ζουν τόσα χρόνια, ο Jamie Oliver είχε ανακαλύψει το κατσίκι.
Στο βίντεο που ακολουθεί τον ακούμε να αναφέρει πως για κάθε κάτοικο του νησιού αντιστοιχούν 4 κατσίκες και πως το κρέας, αλλά και το γάλα του αμνοερίφιου πρέπει να συμβάλει σημαντικά στην καλή ζωή των Ικαριωτών.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα βέβαια γνωρίζουμε πως ο τρόπος ζωής στην Ικαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό. Οι κάτοικοι του νησιού αυτού, του πιο ξακουστού σε όλο το Αιγαίο για τα πανηγύρια και το γλέντι, έχουν μάθει να μην σκοτίζονται με τα ασήμαντα και να ζουν τη ζωή όσο πιο ήρεμα και ανέφελα γίνεται.
Μια ματιά στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από όπιο σημείο της Ικαρίας και αν βρεθείς, βοηθά σε αυτή τη στάση ζωής, δεν νομίζετε;