23:42
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:42
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θρησκευτικά: «Απαλλαγή χωρίς στοχοποίηση» ζητούν αλλόθρησκοι μαθητές που μιλούν στο «S» – Η δικαστική απόφαση που προκάλεσε σάλο και η αντίδραση του υπουργείου

Μουσουλμάνοι μαθητές σε ελληνικό σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μουσουλμάνοι μαθητές σε ελληνικό σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θάνος Νικηταράς
11.09.2022
16:39
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 • 8:42
Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν μπορούν να παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, με απόφαση της υπουργού Παιδείας - Φοβούνται την «στοχοποίηση» οι αλλόθρησκοι μαθητές - Τι λένε στο «The Standard»

Σάλος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά και το ποιοι μαθητές την δικαιούνται και ποιοι όχι.

Η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ήταν να παίρνουν απαλλαγή όλοι οι μαθητές αν το επιθυμούν, ασχέτως αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, άθεοι, ή αλλόθρησκοι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Αρχή, κρίνεται πως δεν είναι συνταγματικά ανεκτό η εξαίρεση από τα Θρησκευτικά να αφορά μόνο τους μη Χριστιανούς Ορθόδοξους. Αντίθετα έκρινε πως το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι Ορθόδοξοι μαθητές, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του μαθήματος.

Μια απόφαση ωστόσο που προκάλεσε αντιδράσεις στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να μην εφαρμόσει την απαλλαγή και των ορθόδοξων μαθητών ενώ χαρακτηρίζει την εισήγηση ως αντισυνταγματική, λέγοντας πως «ουδείς έχει το δικαίωμα να διαστρεβλώνει ή να αλλοιώνει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».

Δεν μπορούν να πάρουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Παιδείας απάντησε και με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Ζέττας Μακρή ορίστηκε ότι «Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: “Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών”».

Μια απόφαση που όμως προκαλεί επίσης αντιδράσεις, κυρίως στους μαθητές, καθώς αρκετοί είναι αρχικά οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που θέλουν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, όχι γιατί βαριούνται να διαβάσουν, αλλά γιατί πιστεύουν ότι με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία το συγκεκριμένο μάθημα επί της ουσίας προσηλυτίζει τους μαθητές και δεν τους επιτρέπει να έχουν τη δική τους γνώμη.

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με μαθητές
O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με μαθητές / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Οι αξίες και τα δόγματα που βασίζονται στη θρησκευτική πίστη δεν χρειάζονται απόδειξη ούτε επιδέχονται αμφισβήτηση» είναι κάτι που ακούγεται ακόμη από διάφορους θεολόγους, και αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν με την συγκεκριμένη άποψη, αλλά αναγκαστικά πρέπει να το δεχθούν γιατί… έτσι είναι τα Θρησκευτικά.

Και ναι, σε πολλά σχολεία οι θεολόγοι είναι άνθρωποι προοδευτικοί, νέοι στην ηλικία που θέλουν να συζητήσουν και για άλλες θρησκείες και σχολιάσουν και με μια διαφορετική οπτική τις διδαχές του χριστιανισμού -ήμουν τυχερός και είχα έναν τέτοιον καθηγητή όταν πήγαινα σχολείο.

Ωστόσο πολλά είναι τα σχολεία που έχουν ακόμη παπάδες να διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα, την ώρα που οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έγιναν το πρώτο θέμα τις προηγούμενες ημέρες για όλους τους λάθος λόγους, καθώς -γνωστός για τις ίσως ακραίες απόψεις του- Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει»!

Αλλόθρησκα παιδιά και ο φόβος για στοχοποίηση

Ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν όμως μόνο τα Ορθόδοξα παιδιά, αλλά και τα αλλόθρησκα παιδιά τα οποία θα πρέπει να το διατυμπανίσουν με κάθε τρόπο, εγγράφως και απέχοντας από τις δραστηριότητες του σχολείου, προκειμένου να μην είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν στο μάθημα των θρησκευτικών, ενώ σαν να μην φτάνει το πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων, η ηγεσία του υπουργείου παιδείας ζητά υπογραφή, γνήσιο της υπογραφής και καταχώρηση της εν λόγω αίτησης στα αρχεία του σχολείου.

Μουσουλμάνοι που ζουν είτε λίγα χρόνια, είτε περισσότερα στην Ελλάδα, μίλησαν στο «The Standard» για το επίμαχο θέμα των θρησκευτικών, εάν φοβούνται μήπως τα παιδιά τους «στοχοποιηθούν» αν δεν κάνουν θρησκευτικά με τα υπόλοιπα παιδιά, πώς τους φαίνεται που κατά κύρια βάση στα σχολεία διδάσκεται μόνο ο χριστιανισμός και τέλος αν έχουν θέμα με το να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην εκκλησία.

Ο Αμπάς, είναι από το Ιράκ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δύο απ’ αυτά πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο (17 και 15 ετών) και βρίσκεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στην Ελλάδα.

Είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά τα παιδιά μου πηγαίνουν κανονικά στην εκκλησία με την παρέα τους

Αμπάς

«Δεν έχω πρόβλημα να κάνουν τα παιδιά μου θρησκευτικά στο σχολείο και γι’ αυτό και δεν έχει πάρει ποτέ κανένα τους απαλλαγή».

Σε ερώτηση για το εάν γνωρίζει ότι στο σχολείο τα παιδιά του μαθαίνουν μόνο για τον χριστιανισμό απάντησε καταφατικά. «Ναι! Ξέρω ότι στα θρησκευτικά μιλάνε μόνο για τον Χριστό, αλλά δεν με πειράζει. Τα παιδιά μου πηγαίνουν κανονικά και στην εκκλησία με τη παρέα τους», πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι και αυτός και τα παιδιά του είναι μουσουλμάνοι.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν θέλω τα παιδιά μου να στερούνται τη μάθηση, ούτε να μην συμμετέχουν σε δραστηριότητες με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους».

Αν πρέπει να καταθέτουμε επίσημα χαρτιά για να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά τα παιδιά… τότε αυτό δεν είναι καλό

Μουσταφά

Αντίθετος είναι ο Μουσταφά, ο οποίος είναι από τη Συρία και έχει δύο παιδιά, ηλικίας 7 και 11 ετών. «Όχι δεν έχω θέμα με τα θρησκευτικά, ωστόσο τα παιδιά μου δεν θέλω να κάνουν στο σχολείο», λέει αρχικά και προσθέτει: «Θέλω να μπορούν να παίρνουν απαλλαγή τα παιδιά μου, χωρίς να κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το υπόλοιπο σχολείο».

«Εάν πρέπει να καταθέτουμε επίσημα χαρτιά, τα οποία να πηγαίνουν στο υπουργείο, τότε αυτό δεν είναι κάτι καλό», τονίζει και εκφράζει την πεποίθησή ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο, ώστε να είναι πιο ανοιχτό και προς τα αλλόθρησκα παιδιά.

Μιλήσαμε και με τον Μούσα, ο οποίος είναι επίσης από τη Συρία και έχει δύο παιδιά, ηλικία 12 και 14 ετών, βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και 10 χρόνια και υποστηρίζει ότι «δεν θέλω να κάνουν μαθήματα για το Χριστό τα παιδιά μου. Εμείς είμαστε πιστοί μουσουλμάνοι».

Αν φοβάται μήπως με αυτό τον τρόπο τα παιδιά του «περιθωριοποιηθούν» είναι κάθετος: «Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Έτσι γίνεται αυτό το μάθημα, πρέπει το κράτος να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας του».

Πολλοί αλλόθρησκοι λένε «ναι» στα θρησκευτικά, αλλά με «όχι με αυτόν τον τρόπο»

Αρκετοί είναι οι μουσουλμάνοι που είναι αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και προτρέπουν τα παιδιά τους να κάνουν θρησκευτικά, ώστε να μην περιθωριοποιηθούν, ωστόσο οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να γίνεται με έναν άλλον τρόπο το συγκεκριμένο μάθημα.

«Θα μπορούσαν να μην βάζουν έναν χριστιανό παπά να κάνει μάθημα στα παιδιά στο σχολείο, αλλά έναν επιστήμονα-έναν καθηγητή» λέει επί του θέματος η 17χρονη κόρη του Αμπάς. «Αν ήταν ένα μάθημα στο οποίο μαθαίναμε για όλες τις θρησκείες τότε νομίζω και τα παιδιά που είμαστε μουσουλμάνοι δεν θα νιώθαμε περίεργα», προσθέτει.

Μαθητές περιμένουν σε ουρά στο σχολείο
Μαθητές περιμένουν σε ουρά στο σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Αυτή τη στιγμή ωστόσο πολλά σχολεία έχουν κάποιον παπά για να κάνει μάθημα, ενώ και αρκετοί θεολόγοι δεν δέχονται ότι υπάρχει άλλη αλήθεια», τονίζει και εκφράζει ένα μικρό παράπονο για την υποχρεωτικότητα που υπάρχει στον τρόπο που διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα και εξηγεί:

«Γενικά δεν έχω πρόβλημα με το μάθημα, το βλέπω σαν ιστορία και μου αρέσει, ωστόσο είχαμε έναν καθηγητή που ήθελε να μάθουμε υποχρεωτικά το Πιστεύω, εγώ δεν το έμαθα ποτέ και γι’ αυτό το λόγο μου έβαλε άσχημο βαθμό. Τότε είχα σκεφτεί να ζητήσω απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, αλλά εν τέλει οι γονείς μου με έπεισαν να μην το κάνω, ώστε να μην δώσουμε δικαιώματα».

Πολλά είναι τα αλλόθρησκα παιδιά που δεν έχουν θέμα να κάνουν θρησκευτικά και θέλουν κάνουν όλα τα μαθήματα που έχει το πρόγραμμα του σχολείο, ωστόσο η απάντηση που παίρνουμε, τόσο από τα ίδια, όσο και από τους γονείς τους είναι ξεκάθαρη: «Όχι με αυτόν τον τρόπο».

Ζητούν τα θρησκευτικά να είναι λίγο πιο ανοιχτά προς όλες τις θρησκείες και να μην χρησιμοποιούνται για προσηλυτισμό. Αυτό μας μεταφέρουν και παράλληλα εκφράζουν την απορία τους για τους λόγους που χρειάζονται επίσημα χαρτιά για να πάρει ένα παιδί απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

«Έτσι είναι η θρησκεία, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε»

Τέλος μιλήσαμε και με παιδιά που κάνουν κανονικά θρησκευτικά στο σχολείο, καθώς είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τα οποία όμως θα ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να μπορούν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα.

«Σε ένα μάθημα είχα την άποψή μου για ένα θέμα και είπα στον καθηγητή ότι αυτό το γεγονός δεν είναι λογικό να έχει συμβεί. Ο θεολόγος (παππάς στη συγκεκριμένη περίπτωση) μου απάντησε κοφτά ότι “έτσι είναι η θρησκεία. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε”», μας λέει μαθήτρια 2ας Λυκείου.

«Θα ήθελα να μπορώ να κάνω ένα μάθημα που να μου επιτρέπει να έχω δικιά μου γνώμη και να υπάρχει μια συζήτηση, νομίζω ότι πλέον και η θρησκεία -όποια και αν είναι αυτή- θα πρέπει να μην μένει κολλημένη στο παρελθόν», προσθέτει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν σε μια κοινωνία όπως είναι πλέον η ελληνική, στην οποία βιώνουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διαφορετική θρησκεία από την επίσημη του κράτους είναι βατό να γίνεται ένα μάθημα στο οποίο διδάσκεται μόνο (ή σχεδόν μόνο) η επίσημη θρησκεία του κράτους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση