Η Γαρυφαλλιά Ψαράκου είχε βρει τραγικό θάνατο από τα χέρια του συντρόφου της στις 16 Ιουλίου 2021 στη Φολέγανδρο.
Η εισαγγελέας στην πρότασή της για τον καθ’ ομολογίαν γυναικτοκτόνο υποστηρίζει πως «σκότωσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του για ψυχιατρικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Νάξουπρος το αρμόδιο Συμβούλιο αναφέρεται ότι:
- Ο δράστης είχε ανθρωποκτόνο δόλο.
- Ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
- Είχε επίγνωση του άδικου των πράξεών του.
Φολέγανδρος: Τι έδειξαν οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες
Η εισαγγελέας πήρε στα χέρια της και τις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που παρήγγειλε η ανακρίτρια Νάξου, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματα του 31χρονου ήταν ότι πάσχει από χρόνια ψυχική ασθένεια. Οι ισχυρισμοί του με αυτή την πρόταση καταρρίπτονται. Τώρα, εκκρεμεί η απάντηση στο αίτημα της οικογένειας, προκειμένου να γίνει η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι η άτυχη Γαρυφαλλιά είχε βρει τραγικό θάνατο στις 16 Ιουλίου 2021 στη Φολέγανδρο, όπου είχε πάει για διακοπές με τον 31χρονο στο νησί. Ένας καυγάς οδήγησε τον κατηγορούμενο στο να την χτυπήσει και να την πετάξει στον γκρεμό. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη.
«Η πρόταση της Εισαγγελέως είναι αυτό που κι εμείς περιμέναμε, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Και είναι λίγο για εμάς προκλητικό και για όλη την κοινωνία πιστεύω, οι δράστες μετά από ένα τέτοιο έγκλημα να προφασίζονται ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιες διαταραχές και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα ψυχολογικά προβλήματα με τις διαταραχές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μαύρη ψυχή και για αυτό κάνουν αυτά τα εγκλήματα» λέει η Αλεξάνδρα Ψαράκου.
Σε ερώτηση εάν αισθάνεται η μητέρα της Γαρυφαλλιάς μία πρώτη δικαίωση, απαντά: «Φυσικά είναι μία πρώτη δικαίωση, αν και η δικαίωση δεν υπάρχει για εμάς, γιατί θα ήταν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας. Όμως είναι πρέπει να υπάρξει τιμωρία και να μείνει αυτός ο άνθρωπος στην φυλακή, γιατί το παιδί μου το έχει καταδικάσει ισόβια. Δεν θα το ξαναδώ, δεν θα μας ξαναδεί…
Και είμαι κι εγώ μητέρα, όπως όλες που ζητάμε δικαίωση και όχι εκδίκηση. Και βλέπουμε ότι οι δολοφόνοι βγαίνουν έξω. Οι δολοφόνοι του Ζακ βγαίνουν έξω, ο Κορκονέας βγαίνει έξω. Δηλαδή για ποια δικαίωση μιλάμε; Πόσο αξίζει η ζωή των παιδιών μας σε χρόνια; Δηλαδή μπαίνουν μέσα πέντε χρόνια και μετά βγαίνουν έξω; Κι εμείς αυτούς τους ανθρώπους καλούμαστε να τους ξαναδούμε, κι εμείς και η κοινωνία; Και ο κόσμος “βράζει”».
Στο τι λέει ο κόσμος όταν την συναντούν, απαντάει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς ότι συμβαίνει μία γενοκτονία, σκοτώνουν τα κορίτσια και συνεχίζει σχετικά με το νομικό πλαίσιο: «Το πλαίσιο πρέπει να αυστηροποιηθεί και να ο όρος ”γυναικοκτονία” πρέπει να μπει ως θεσμικός όρος. Γιατί φοβούνται να βάλουν το όρο ”γυναικοκτονία”;».