Φωτογραφική διάταξη και παράκαμψη της ΡΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλος και Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
«Χρειάστηκε ακόμη και η παράκαμψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και η φωτογραφική νομοθέτηση-εξυπηρέτηση συμφερόντων, ώστε να ολοκληρωθεί το έγκλημα ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως καταγγέλλουν, «η κυβέρνηση ολοκληρώνει σήμερα την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια», ενώ χαρακτηρίζουν «ενεργειακό έγκλημα» την «απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη».
«Για τη ΝΔ η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά το ιταλικό δημόσιο διά της συμμετοχής του στην Italgas μπορεί!», τονίζουν Φάμελλος και Αχτσιόγλου.
«Για να εξυπηρετήσει μάλιστα τα συμφέροντα των αγοραστών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση με το νόμο 4951/2022 του Ιουλίου, “ξήλωσε” την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να πιστοποιεί τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Και αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή έθετε, ορθά, όρους για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas», σημειώνουν.
Η κυβέρνηση επιπλέον άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού
«Η κυβέρνηση επιπλέον άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, ενώ είχε ήδη επιλεγεί αγοραστής, και μάλιστα προς όφελός του, ακόμα και για θέματα απαγόρευσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για 3 χρόνια από τη μεταβίβαση και διατήρησης αμετάβλητου του οργανογράμματος και των θέσεων εργασίας, που φαίνεται ότι δεν άρεσαν στους “επενδυτές”», προσθέτουν.
Συνεχίζοντας, οι δυο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν:
«Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός και η ασφάλεια δικαίου για το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη: Αν η ανεξάρτητη Αρχή δε βολεύει τους επενδυτές τότε απλά ακυρώνεις την Αρχή.
Αν οι όροι του διαγωνισμού δεν βολεύουν τους επενδυτές, τότε τους τροποποιείς αλά καρτ μετά το διαγωνισμό, αλλάζοντας μάλιστα φωτογραφικά και τα θεσμικά χαρακτηριστικά του διαχειριστή του δικτύου».
Υπενθυμίζουν, δε, ότι «η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να πουλήσει κατά 100% τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη όταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν μέσω μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο (51%)».
H ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ
«Το έγκλημα που ολοκληρώθηκε σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης αναδεικνύει και την ευθύνη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον επέτρεψε να ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ γνωρίζει αφενός πως η εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού αποτελεί παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ανταγωνισμού και αφετέρου πως υπάρχει η πιθανότητα οι αρχικοί όροι να ήταν απαγορευτικοί για ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν πιθανώς να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν υπάρχει επιστροφή ή διόρθωση στο καταστροφικό της έργο. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ για πώληση ΔΕΠΑ Υποδομών: Πανηγυρισμοί στην κυβέρνηση – Φόβοι στους καταναλωτές»
Με κοινή ανακοίνωση των Γιώργου Αρβανιτίδη και Χάρη Δούκα για την ολοκλήρωση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει τη θέση του για την εξέλιξη αυτή.
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και την “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.” στην Italgas SpA με τίμημα 733 εκ. ευρώ για το οποίο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση παρά τις πληροφορίες που θέλουν αυτό να έχει απομειωθεί στην πορεία από τις αρχικές ανακοινώσεις», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ
Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020, σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.
Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιέρχεται και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce.
Ως γνωστόν, το «όραμα» της Κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας περιορίζεται στην πώληση δημόσιας περιουσίας, στην απεμπόληση βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων. Αντί να ρυθμίζει τους κανόνες της ενεργειακής αγοράς, ρυθμίζει τους παίχτες της αγοράς. Μια αγορά που δεν ανοίγει, αλλά μικραίνει και γίνεται για λίγους.
Για την Κυβέρνηση, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, της ΔΕΠΑ Υποδομών, με σταθερό εγγυημένο έσοδο και ενός εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, κατά 100% στη θυγατρική της Italgas SpA, Italgas NewCo Srl, στην οποία θα μπορεί να αποκτήσει συμμετοχή, ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για απόκτηση μεριδίου στην ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον ιταλικό όμιλο.
Την ίδια ώρα όπου το Ιταλικό δημόσιο συμμετέχει στην εταιρεία Italgas SpA και στην Ιταλία δραστηριοποιούνται 194 εταιρείες διανομής, στην Ελλάδα πλέον ο ιδιώτης θα ελέγχει το 99% της αγοράς. Την ίδια ώρα όπου στην Ε.Ε. συντελούνται τεκτονικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική και στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής, στην Ελλάδα ακολουθούνται ξεπερασμένες πολιτικές στην ενέργεια.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, κατήργησε εν μέσω μία νυκτός με νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο κρίσιμες αρμοδιότητες της ΡΑΕ, αλλά και επιταγές του κοινοτικού δικαίου, αφαιρώντας από τον Ρυθμιστή τη δυνατότητα πιστοποίησης του αναδόχου και ελέγχου τυχόν ασύμβατων με το κοινοτικό δίκαιο μελλοντικών ενεργειών του.
Πρόκειται λοιπόν για μια ακόμη κυβερνητική πράξη παράδοσης δικτύων και φυσικών μονοπωλίων της ενέργειας σε ισχυρά ιδιωτικά μονοπώλια. Μια επιλογή αποδόμησης του Δημοσίου, αντί της ενίσχυσης αυτών των υποδομών και της διασφάλισης της λειτουργίας τους υπέρ του κοινωνικού συνόλου με νέες επενδύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις συνθήκες που διαμορφώνονται.
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα ενεργειακών υποδομών, η Ελλάδα επιλέγει ακριβώς το αντίθετο. Απεμπολεί βασικά εργαλεία και υποδομές άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Απεμπολεί φυσικά μονοπώλια θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό από τις επιλογές της Κυβέρνησης».