Στο περιθώριο των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της στρατηγικής συνάντησης 25 και πλέον Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
«Ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε πλήρως και ηττήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις μέσα σε 4 ημέρες» είπε και χαρακτήρισε την καταστροφή της Σμύρνης ως «απελευθέρωση». «Βλέπουμε την καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό καθώς υποχωρούσε, ως απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα τους. Όπως και σήμερα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Κιουτάχεια, αναφερόμενος στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και παρατήρησε πως η γειτονική χώρα είναι η μόνη που δεν λαμβάνει μέτρα σε βάρος της Μόσχας.
FM @NikosDendias had a brief social encounter with #Turkey FM @MevlutCavusoglu on the margins of tdy's #BSF2022
Ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας είχε σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με ΥΠΕΞ Τουρκίας M.Cavusoglu στο περιθώριο του “2022 Bled Strategic Forum" pic.twitter.com/R1g5V0nAWL
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) August 29, 2022
Στην παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας που αν και μέρος του ΝΑΤΟ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για το θέμα της ρωσικής εισβολής. «Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει ούτε ένα μέτρο κυρώσεων στην Ρωσία. Και η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως έξοδο από τις κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Και δεν το αναφέρω ως αντιτουρκικό επιχείρημα. Το πρόβλημα είναι, πως αν επιστρέψεις “εξόδους” σε μια πολιτική κυρώσεων, τότε αυτές δεν λειτουργούν ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν» πρόσθεσε. Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι η Ελλάδα συνυπογράφει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την Ευρώπη και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μέσω αυτής της στάσης βέβαια, η Τουρκία έχει διεκδικήσει και εν μέρει έχει επιτύχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του υπόλοιπου κόσμου, με τρανό παράδειγμα τη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών.
Σε κάθε περίπτωση, μόλις στις αρχές Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν αποφασισμένοι να ενισχύσουν την ενεργειακή και την οικονομική συνεργασία, στο τέλος της συνάντησής τους στο Σότσι (Ρωσία), στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, την Παρασκευή (05/08).
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών τους και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.