Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «NBC», οι ουκρανικές αρχές άρχισαν την περασμένη Παρασκευή να διανέμουν δισκία ιωδίου, στους κατοίκους κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, εν μέσω φόβων ότι οι μάχες γύρω από το συγκρότημα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή ραδιενέργειας ή ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Οι χώρες της (G7) είναι ανήσυχες για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια και σήμερα Δευτέρα (29/8) ζήτησαν εγγυήσεις για την πρόσβαση «με πλήρη ελευθερία» του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό αυτόν.
«Επαναβεβαιώνουμε πως ο Πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ανήκει νόμιμα στην Ουκρανία και τονίζουμε πως κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο θα ήταν απαράδεκτη», προειδοποιεί εξάλλου η ομάδα των διοικητών της G7 σε μια άλλη ανακοίνωση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών.
Υπογραμμίζει πως ο πυρηνικός σταθμός «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές δραστηριότητες ή για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού».
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον σταθμό της Ζαπορίζια, η περιοχή του οποίου έχει τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο πυρών προκαλώντας φόβους για κίνδυνο ενός μεγάλου δυστυχήματος.
Η G7 «παραμένει βαθιά ανήσυχη λόγω της σοβαρής απειλής που θέτει ο έλεγχος των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών», σύμφωνα με τη δήλωση.
«Οι ενέργειες αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»
«Οι ενέργειες αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος και θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας», προειδοποιεί η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία.
«Το προσωπικό του ΔΟΑΕ πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας εν ευθέτω χρόνω με πλήρη ελευθερία», απαιτεί η G7.
Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο.
Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενέρχονταρ, στον ποταμό Δνείπερο, θέτοντας σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις.
Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom προειδοποίησε προχθές, Σάββατο, για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς έπειτα από νέους βομβαρδισμούς.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ζαπορίζια αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες των Δυτικών. Ο ΟΗΕ έχει καλέσει να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας “αποσυνδέθηκαν πλήρως” από το εθνικό δίκτυο λόγω βλαβών στις ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.
Κουλέμπα: «Η αποστολή του ΔΟΑΕ στην Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του οργανισμού»
Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του οργανισμού λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα.
«Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΔΟΑΕ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της εκεί», σημείωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη.
Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι είναι καθ ‘οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ η περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτός δέχεται πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία εγείρουν φόβους για την πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.
«Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», υπογράμμισε επίσης ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος».
«Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΔΟΑΕ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν», τόνισε ο Κουλέμπα.
Η αποστολή του ΔΟΑΕ αναμένεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκρόσι.