Η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων, πολιτικές εξελίξεις.
Πλέον ο Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να αρπάξει την ευκαιρία και να γίνει πράγματι ο πολυπόθητος τρίτος πόλος στη πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η επόμενη κυβέρνηση (εκτός απροόπτου) θα είναι συνεργασίας.
Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει «τσιμπήσει» μια μονάδα, καθώς σύμφωνα με την GPO έχει πάει στο 12,1%, από το 11,1% που ήταν, ενώ μικρή πτώση καταγράφει η ΝΔ (31,4% από 33,1%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν μια μονάδα (25,1% από 24,2%). Ωστόσο, η υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη πλήρως στις δημοσκοπήσεις.
Αυτή η υπόθεση «στοχοποίησε» τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα πλέον να εκμεταλλευτεί πολιτικά την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και να δείξει ότι αυτός είναι ο στόχος. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να καταδείξει και το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής με τη ρητορική του, καθώς επί της ουσίας έχει κατηγορήσει τον Μητσοτάκη ότι ήθελε να ελέγχει και το τρίτο τη τάξει κόμμα.
«Είναι σαφές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός εκκινούμενος από το Μαξίμου, ήθελαν ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού τους. Το σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα μειονέκτημα, καθώς ο Ανδρουλάκης δεν βρίσκεται στη Βουλή για να μπορέσει ο ίδιος να ανεβάσει τον αντιπολιτευτικό τόνο και έτσι βασίζεται στα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης, όπως τον Μιχάλη Κατρίνη.
«Όχι» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από Ανδρουλάκη
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να σχηματίσει αυτοδυναμία, ενώ και οι δεύτερες (εάν γίνουν) δύσκολα θα μας δώσουν μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει το πρώτο κόμμα να βγάλει κοντά στο 37%, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει πιθανό.
Έτσι, όποιο και εάν είναι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να ψάξει για συνεργασίες. Η ΝΔ που φαντάζει το απόλυτο φαβορί θα πρέπει να προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ, είτε κάποιο άλλο κόμμα και η αλήθεια είναι ότι τα κουκιά είναι μετρημένα.
Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 (αν μπει Βουλή) πολύ δύσκολα θα συζητήσουν ακόμη και την πιθανότητα συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, ενώ οι άλλες επιλογές που υπάρχουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση (εκτός εάν μπει κάποιο νέο κόμμα στη Βουλή).
«Με πρόσωπα και κόμματα τα οποία συνδέθηκαν με υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων δεν μπορούσε να έχουμε καμία σχέση»
Mιχάλης Κατρίνης
Το πιο λογικό πριν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ήταν η ΝΔ να απευθυνθεί στο ΚΙΝΑΛ, καθώς υπάρχει περίπτωση με την Ελληνική Λύση – αν υποθέσουμε ότι επιθυμεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου – να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση (να μην έχουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών).
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έριξε τις γέφυρες με τη ΝΔ, αφού στην πρόσφατη ολομέλεια για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: «Με πρόσωπα και κόμματα τα οποία συνδέθηκαν με υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων δεν μπορούσε να έχουμε καμία σχέση».
Αλλά και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καθώς υποστήριξε πως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών και στη συνέχεια τόνισε ότι η από την κυβέρνηση κυβέρνηση «ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή κάτι έχουν να κρύψουν. Δυοίν θάτερον»
Ανδρουλάκης: Ποιον θέλει για πρωθυπουργό
Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι ο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απίθανο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον με την προϋπόθεση που επιθυμούν στο Μαξίμου, δηλαδή πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
It’s time to worry about Greece again. The country’s high deficit and debt are a cause for concern when interest rates and energy prices are rising, writes @Hugodixon: https://t.co/Mhu6LrbVU7 pic.twitter.com/6sWvo5MED2
— ReutersBreakingviews (@Breakingviews) August 26, 2022
Σε πρόσφατο άρθρο του το Reuters, το οποίο υπογράφει ο Χιούγκο Ντίξον, περιγράφεται η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις:
«Οι δημοσκοπήσεις προηγουμένως έδειχναν ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές – ή θα πλησίαζε πολύ κοντά σε αυτήν. Αλλά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει συνασπισμό, καθώς ο προφανής εταίρος του ήταν το ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου το τηλέφωνο του ηγέτη παρακολουθήθηκε. Θα είναι εξαιρετικά απρόθυμο να κάνει συμφωνία με τον Μητσοτάκη.
Ωστόσο, θα είναι επίσης δύσκολο για το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματίσει συνασπισμό. Αν και θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, οι δύο ομάδες πιθανότατα δεν θα έχουν πλειοψηφία. Ίσως μπορέσουν να αποκτήσουν μία μόνο μέσω ενός ευφάνταστου συνασπισμού που θα περιλαμβάνει τους κομμουνιστές και την ακροδεξιά.
Υπάρχουν και άλλες πιθανότητες. Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό για το ΠΑΣΟΚ. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν έναν μεγάλο συνασπισμό, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη. Αλλά κανένα από τα σενάρια δεν φαίνεται τρομερά σταθερό. Εν τω μεταξύ, πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένουν αναπάντητα. Εάν υπάρξουν περαιτέρω επιζήμιες αποκαλύψεις, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να κρατηθεί μέχρι τις εκλογές».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να «ποντάρει» πολλά στην ανάγκη που θα έχει και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν μαζί του, με τον Ανδρουλάκη να έχει τονίσει από την πρώτη ημέρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν από τους δύο.
Ο όρος που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να είναι άλλο πρόσωπο πρωθυπουργός, κάτι που πλέον φαντάζει αρκετά πιθανό, καθώς είναι απίθανο να μπορέσει να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη, ενώ και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να διαπραγματευτεί υπό άλλους όρους, καθώς πιθανότατα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι το πρώτο.
Σίγουρα οι πολιτικές εξελίξεις που δημιουργεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολλές μένει να δούμε που θα «κάτσει η μπίλια».