15:00
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:00
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία καίει «επιδεικτικά» το φυσικό αέριο που προοριζόταν για τη Γερμανία – Στο 91,4% τα αποθέματα της Μόσχας, την ώρα που η Ευρώπη σφίγγει το ζωνάρι

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

26.08.2022
23:27
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 • 9:01
«Φωτιά» παίρνουν οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη την ώρα που τα αποθέματα της Ρωσίας είναι σχεδόν στο 100%

Επίδειξη επάρκειας σε φυσικό αέριο φαίνεται πως κάνει η Ρωσία, καθώς η ρωσική Gazprom, που τελεί υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/8) ότι οι ρωσικές δεξαμενές φυσικού αερίου βρίσκονταν στις 24 Αυγούστου στο 91,4% της δυναμικότητάς τους.

Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα στην Ρωσία παρακολουθείται συστηματικά από την στιγμή που η Μόσχα είχε δηλώσει ότι η ανάγκη πλήρωσης των αποθεμάτων έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου
Σταθμός συμπίεσης για φυσικό αέριο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, με τρόπο που να μοιάζει επιδεικτικός έναντι στην Ευρώπη. 

Οι πληροφορίες του βρετανικού μέσου αναφέρουν ότι εργοστάσιο, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, καίει καθημερινά αέριο αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί λένε ότι το φυσικό αέριο αυτό θα είχε υπό άλλες συνθήκες, εξαχθεί στη Γερμανία, η οποία παρεμπιπτόντως πασχίζει να γεμίσεις τις αποθήκες της ενόψει του χειμώνα. 

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στο BBC News ότι η Ρωσία καίει το αέριο επειδή «δεν μπορούσε να το πουλήσει αλλού». Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Σε ανάλυση της Rystad Energy φαίνεται ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται κάθε μέρα. Προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήρθαν από Φινλανδούς πολίτες στα σύνορα με τη Ρωσία, οι οποίοι εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Το Portovaya βρίσκεται κοντά σε σταθμό συμπιεστών στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

Η διέλευση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να αποδίδουν σε τεχνικά προβλήματα τον περιορισμό. Το Βερολίνο από την πλευρά του κάνει λόγο για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου - φυσικό αέριο
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα, διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Αλλά από τον Ιούνιο, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση της θερμότητας που προέρχεται από την εγκατάσταση – που πιστεύεται ότι προέρχεται από την καύση φυσικού αερίου.

Ενώ η καύση του αερίου είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας – συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας – η κλίμακα αυτής της καύσης έχει προκαλέσει σύγχυση στους ειδικούς. «Δεν έχω ξαναδεί εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου να καίει τόσο πολύ» φυσικό αέριο, δήλωσε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδική σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

«Ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια αιχμή, η οποία δεν έπαψε να υφίσταται. Παρέμεινε πολύ ασυνήθιστα υψηλή» είπε.

Ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC News ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο «έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

«Δεν έχουν άλλα μέρη όπου μπορούν να πουλήσουν το αέριο τους, οπότε πρέπει να το κάψουν», υπέδειξε.

«Φωτιά» παίρνουν οι τιμές στο φυσικό αέριο

Οι τιμές για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυξάνονται περαιτέρω, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, καθώς η αγορά προσδοκά έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Τα συμβόλαια αναφοράς TTF αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του πριν έναν χρόνο ήταν 27 ευρώ. Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάσσονται επίσης κατά 6,4%.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μηδενίσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι η αγορά δεν αναμένει να ξαναρχίσουν οι ροές παρά το γεγονός ότι η Ρωσία λέει ότι θα επαναληφθούν στο τέλος του μήνα.

Η Γερμανία υιοθετεί πλαφόν στη θέρμανση

Πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια βάζει μπροστά η Γερμανία που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/08) σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν.

«Δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στην Γερμανία - φυσικό αέριο
Σταθμός συμπίεσης για φυσικό αέριο στην Γερμανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο να εξαρτάται από το Κρεμλίνο για το φυσικό της αέριο. Καθώς όλη η Ευρώπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, η εποχή της Ευρώπης του «η Γερμανία ξέρει καλύτερα» τελειώνει.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ, σημείωνε πως η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση