Όσο πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ διαπιστώνουν πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος στο ενεργειακό, αλλά και στον οικονομικό τομέα.
Πιο εμφατική και έντονα αμφιλεγόμενη, ήταν η περίφημη φράση του Εμανουέλ Μακρόν μέσα στην εβδομάδα, πως τελείωσε «η εποχή της αφθονίας». Το κόστος του φυσικού αερίου έχει περίπου δεκαπλασιαστεί σε διάστημα μόλις ενός έτους – στις 24 Αυγούστου 2021 ανερχόταν στα 27,6 ευρώ – ενώ είναι 14 και πλέον φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση, η οποία κλυδωνίζει την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας, με το Βερολίνο να επιβάλει πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ένδοια.
Στη Γερμανία, οι παραγγελίες ρεύματος για το επόμενο έτος ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά, ενώ στη Γαλλία τα αντίστοιχα συμβόλαια έκλεισαν στα 801 ευρώ. Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία όπου καταγράφεται η μέγιστη τιμή (624 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Στα καθ’ ημάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προέβλεψε κι εκείνος με τη σειρά του πως ο χειμώνας αυτός θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος από τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να «οπλιστούν» τον χειμώνα με υπομονή και αποφασιστικότητα και προέβλεψε για τον χειμώνα του 2022-2023 ότι «δεν θα είναι ένας εύκολος χειμώνας».
Η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. Έτσι, στα 1,9 δισ. ευρώ θα ανέλθει η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στα οικιακά τιμολόγια η απορρόφηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, φτάνει στο το 94% της αύξησης με την επιδότηση να ανέρχεται τα 639 ευρώ/MWh.
Έκτακτη σύνοδος υπουργών ενέργειας της ΕΕ
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε σε ένα τουίτ ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
.@EU2022_CZ will convene an urgent meeting of Energy Ministers to discuss specific emergency measures to address the energy situation.
— Petr Fiala (@P_Fiala) August 26, 2022
Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί «το ταχύτερο δυνατό».
«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της ΕΕ», είπε.