Έναν σύμμαχο στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που αφιερώνουν σχεδόν καθημερινά ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης έχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σύγκρουση του με την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών.
Μάλιστα, το θέμα φαίνεται να παίρνει και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς οι συντάκτες των Μέσων που έγραψαν τα ρεπορτάζ αυτά βρέθηκαν στο στόχαστρο του Μαξίμου και των διαδικτυακών παραφυάδων του, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση τόσο από τα ίδια τα Μέσα, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πριν από μερικές ημέρες, ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times, το οποίο και αναφέρονταν στο ζήτημα των υποκλοπών, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα. Χθες, ακολούθησε νέο «χτύπημα» από το εξωτερικό, αυτή τη φορά από το Politico, το οποίο επικαλούμενο έγγραφα που αντάλλαξε η Κομισιόν με την ελληνική πλευρά, αναφέρει ότι η Αθήνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες «ούτε λίγο, ούτε πολύ, να μην ασχολείται με το θέμα».
Το δημοσίευμα του Politico, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου. «Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Όμως, το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στο δημοσίευμα του Politico, επιτέθηκε στην ανταποκρίτρια του site στην Αθήνα, Νεκταρία Σταμούλη, αναφερόμενος με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο της, χαρακτηρίζοντας την «δημοσιογράφο, γνωστή για τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ».
H απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Οικονόμου
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε έντονα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υποστηρίζοντας πως «το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου μετά από αυτό το αίσχος είναι να παραιτηθεί. Θα γλιτώσει και τον περαιτέρω προσωπικό διασυρμό για τα ψέματα που θα συνεχίζει να λέει για τις παρακολουθήσεις».
Το θέμα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στον κ.Οικονόμου απάντησε με επιστολή του και το Politico, επιμένοντας στην ορθότητα του ρεπορτάζ του. Παράλληλα, οι New York Times που δέχθηκαν τις επικρίσεις κυβερνητικών κύκλων για το άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν για τις παρακολουθήσεις, απάντησαν εμμέσως στο Μαξίμου, τοποθετώντας το άρθρο και στην έντυπη διεθνή τους έκδοση.
Είναι σαφές πως η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, συγκρίνοντας τα με τη στάση μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα ή ακόμα και να το παρουσιάσουν ως μία «διαχρονική κανονικότητα».