Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «τέλειο έγκλημα» αφού ποτέ δεν εξιχνιάστηκε. Μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε με τον πιο βίαιο και σαδιστικό τρόπο αλλά το έγκλημα παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς τιμωρία.
Ο λόγος για την άγρια δολοφονία των μελών της οικογένειας Χρυσαφίδη, το καλοκαίρι του 1991, μέσα στη μονοκατοικία τους στην Εκάλη.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που ξεκινάει από αυτό το Σαββατοκύριακο το The Standard παρουσιάζοντας αποτρόπαιες υποθέσεις που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην κοινή γνώμη, ξετυλίγει τις πτυχές του εν λόγω εγκλήματος, το οποίο ακόμη αναζητεί τους ενόχους.
Η τελευταία μέρα που η οικογένεια Χρυσαφίδη εθεάθη ζωντανή
Στις 17 Ιουνίου του 1991, ήταν η τελευταία ημέρα που τα μέλη της οικογένειας Χρυσαφίδη εθεάθησαν ζωντανά από μια φίλη τους που τους είχε επισκεφθεί στο σπίτι τους στην Εκάλη. Έκτοτε ουδείς αντίκρισε ζωντανούς ξανά τον 48χρονο βιομήχανο Μιχάλη Χρυσαφίδη, την Αγγλίδα σύζυγό του Ελίζαμπεθ και τους γιους τους Γιώργο και Μιχάλη.
Όπως ήταν λογικό οι δικοί τους άνθρωποι άρχισαν να τους αναζητούν. Πρώτοι οι συνεργάτες του Μιχάλη Χρυσαφίδη, οι οποίοι τον κάλεσαν στο σπίτι του για να μάθουν γιατί δεν πήγε στο εργοστάσιο του, όπως συνήθιζε καθημερινά.
Ο 28χρονος Ταϊλανδός μπάτλερ, που δούλευε χρόνια στο σπίτι της οικογένειας και θεωρούνταν μέλος της, τους ενημέρωσε ότι ο επιχειρηματίας είχε φύγει μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας για διακοπές και θα επέστρεφε στις 28 Ιουνίου.
Η φρικτή αποκάλυψη
Μόνο που τα πράγματα έμελλε να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά. Τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν φύγει ποτέ για διακοπές αλλά κείτονταν νεκρά σε τρία ξεχωριστά δωμάτια στο υπόγειο της μονοκατοικίας.
Η φρικτή αλήθεια αποκαλύφθηκε όταν ο συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία θορυβημένο πήγε στο σπίτι μαζί με τον διευθυντή πωλήσεων του εργοστασίου και έναν γείτονα.
Όταν άνοιξαν την πόρτα αντίκρισαν παντού αίμα και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας νεκρά στο πάτωμα σκεπασμένα με κουβέρτες και πετσέτες .
Βασανίστηκαν για μέρες
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ιατροδικαστών τα θύματα βασανίζονταν επί τέσσερις ημέρες. Ο 16χρονος Αλέξανδρος όπως επίσης και ο 18χρονος αδελφός του Γιώργος είχαν φύγει από τη ζωή στις 20 Ιουνίου.
Ο Αλέξανδρος βρέθηκε φιμωμένος με ένα κουρέλι και δεμένος χειροπόδαρα με σχοινί στο ένα δωμάτιο. Αυτοί που του αφαίρεσαν τη ζωή τον είχαν χτυπήσει άγρια με βαριοπούλα σπάζοντας του στο στέρνο.
Ο αδελφός του Γιώργος, είχε χτυπηθεί με τσεκούρι και βρέθηκε και εκείνος δεμένος χειροπόδαρα.
Ο Μιχάλης Χρυσαφίδης πέθανε την επόμενη μέρα. Βρέθηκε να είναι δεμένος μόνο στα χέρια, και είδε τα παιδιά του να βασανίζονται άγρια μέχρι να καταλήξουν.
Αντίθετα, η 43χρονη Ελίζαμπεθ Χρυσαφίδη, υπολογίζεται ότι πέθανε στις 23 Ιουνίου. Το πτώμα της βρέθηκε στο τρίτο δωμάτιο του υπογείου, ντυμένο με ένα ακριβό φόρεμα, αλλά χωρίς εσώρουχο.

Στο λεβητοστάσιο του σπιτιού, οι αρχές ανακάλυψαν τα όπλα με τα οποία δολοφονήθηκαν μετά τον ανελέητο ξυλοδαρμό τους τα μέλη της άτυχης οικογένειας. Επρόκειτο για μια βαριοπούλα, ένα τσεκούρι και ένα σκεπάρνι.
Στο χρηματοκιβώτιο της βίλας, βρέθηκαν χρυσαφικά, ομόλογα και διάφορα έγγραφα, όχι όμως χρήματα που προφανώς ο δράστης ή οι δράστες είχαν πάρει μαζί τους.
Η φυγή του μπάτλερ
Οι αρχές θεώρησαν ως βασικό ύποπτο της άγριας δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας τον 28χρονο μπάτλερ. Όμως είχαν να αντιμετωπίσουν έναν γρίφο που παραμένει άλυτος μέχρι και σήμερα.
Στις 21 Ιουνίου, μια ημέρα δηλαδή μετά το θάνατο των δυο γιων της οικογένειας, ο 28χρονος μπάτλερ, η σύζυγος του, η μητέρα και η θεία του, έφυγαν από την Ελλάδα με απογευματινή πτήση για Μπανγκόκ.
Όπως διαπιστώθηκε τα αεροπορικά εισιτήρια είχε εκδοθεί μια ημέρα νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου. Τι ακριβώς συνέβη με τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Χρυσαφίδη, ο θάνατος της οποίας σύμφωνα με τους ιατροδικαστές είχε επέλθει στις 23 Ιουνίου;
Ο βασικός ύποπτος, ο 28χρονος μπάτλερ βρίσκονταν, δηλαδή, εκτός Ελλάδας μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, όταν εκείνη είχε φύγει από τη ζωή. Αν εκείνος βρίσκεται πράγματι πίσω από το έγκλημα είχε άραγε συνεργούς; Κι αν ναι, ποιοι μπορεί να ήταν;
Μέχρι σήμερα απάντηση στα ερωτήματα αυτά δε έχει δοθεί, καθώς το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο. Ο μπάτλερ δεν συνελήφθη ποτέ παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε στη χώρα του.
Οι Αρχές της Ταϋλάνδης αρνήθηκαν να συνεργαστούν αν και ήταν πλήρως ενημερωμένες για το έγκλημα. Έτσι τα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου των τεσσάρων μελών της οικογένειας Χρυσαφίδη, παραμένουν ανταπάντησα. Σήμερα, ωστόσο, τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.
Στο eΒay
Πριν από περίπου δυο χρόνια το φρικτό αυτό έγκλημα βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα. Αυτή τη φορά λόγω δυο φωτογραφιών που είχαν βγει προς πώληση στο eBay από εταιρεία που έχει την έδρα της στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Επρόκειτο για φωτογραφίες, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Στη μια από αυτές απεικονίζονται ο μπάτλερ που ποζάρει μαζί με τη σύζυγό.
Στην άλλη ο Μιχάλης Χρυσαφίδης να πίνει μπύρα στο οικογενειακό γιοτ…