09:36
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:36
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελλάδα του Eurobasket: Το έπος του 1987 που μας έμαθε «μπαλίτσα» και το καρδιοχτύπι του «βάλτο αγόρι μου» το 2005

Ο Νίκος Γκάλης σηκώνει το τρόπαιο του Eurobasket το 1987 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Νίκος Γκάλης σηκώνει το τρόπαιο του Eurobasket το 1987 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
27.08.2022
08:01
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 • 15:46
Η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο φορές το Eurobasket

Με πλούσια ιστορία στις αποσκευές της, η Ελλάδα ξεκινά ένα νέα ταξίδι στο Eurobasket 2022, που ανοίγει τις πύλες του την προσεχή Πέμπτη (1/9), με τις προσδοκίες στο ζενίθ, καθώς στο ρόστερ της φετινής ομάδας βρίσκεται ο Greek Freak, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ενθουσιάσει τους φανατικούς της καλαθοσφαίρισης, καθώς η Ελλάδα επικράτησε θεαματικά της ομάδας που βρίσκεται συνεχώς στο διάβα της ως κατάρα, της Ισπανίας, ενώ οι αδερφοί Αντετοκούνμπο και όλη η μπασκετική ομάδα μοιάζει να έχει διάθεση για «θαύματα» (παρά την ήττα μετά φιλοβελιγραδικών σφυριγμάτων από τη Σερβία).

Η χρυσή ιστορία του μπάσκετ για την Ελλάδα στα Eurobasket

Ιστορικά, η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται πως αποτελεί μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάτι που το αποδεικνύει περίτρανα η τροπαιοθήκη της.

Η «Επίσημη Αγαπημένη» έχει κατακτήσει δυο φορές το βαρύτιμο τρόπαιο, το 1987 στην Αθήνα και το 2005 στο Βελιγράδι ενώ έχει κατακτήσει μετάλλιο σε ακόμα 3 διοργανώσεις (1949, 1989 και 2009). Όλες νίκες που ως πιστοί απόγονοι των μεγάλων δραματουργών ήρθαν έπειτα από ατελείωτο καρδιοχτύπι.

Ποιος θα ξεχάσει το συλλογικό «κράτημα» της ανάσας στις βολές του Αργύρη Καμπούρη πριν από 35 ολόκληρα χρόνια ή το buzzer beater που έβαζε την Ελλάδα στον τελικό το 2005, έπειτα από μια επική ανατροπή.

Το φετινό Eurobasket είναι το 42ό στην ιστορία του πολυετούς αθλητικού θεσμού της γηραιάς ηπείρου. Αρκετά από τα πρώτα 39 έχουν φέρει χαρά στους Έλληνες φιλάθλους, με την εθνική ομάδα να τερματίζει σε υψηλές θέσεις της τελικής κατάταξης.

Από την «έκρηξη» του 1987 και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ΣΕΦ, η Ελλάδα δίνει συνεχώς το παρών στην τελική φάση.

Βέβαια, έχει κατακτήσει άλλο ένα χρυσό το 2005 στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ το 1989 στη Γιουγκοσλαβία πήρε το ασημένιο μετάλλιο και το 2009 στην Πολωνία το χάλκινο.

Από το μετάλλιο στην Αίγυπτο στο έπος του 1987

Στην παρθενική συμμετοχή του σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το 1949 στην Αίγυπτο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Με τους Γιάννη Λάμπρο, Φαίδωνα Ματθαίου, Σωκράτη Αποστολίδη, Στέλιο Αρβανίτη, Νίκο Νομικό, Μίσσα Πανταζόπουλο, Τάκη Ταλιαδώρο, Αλέκο Αποστολίδη, Αλέκο Σπανουδάκη, Θανάση Κωστόπουλο, Νίκο Σκυλακάκη, Νίκο Μήλα, Νίκο Μπουρνέλο πέτυχε τέσσερις νίκες σε έξι ματς, ώστε να τερματίσει στην τρίτη θέση του τουρνουά.

Σε ένα απολαυστικό βίντεο μπορείτε να δείτε όλες τις διοργανώσεις από το 1935 ως το 2017 και τις μεγάλες νίκες της Ελλάδας:

Δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια επί σχεδόν 40 χρόνια, μέχρι το σωτήριον μπασκετικό έτος, 1987. Τότε με μεγάλο πρωταγωνιστή το Νίκο Γκάλη, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρώπης και πρόσθεσε το μπάσκετ στην καθημερινότητα του Έλληνα φιλάθλου.

Η διοργάνωση είχε έρθει στην Ελλάδα, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το ολοκαίνουριο κόσμημα του παραλιακού μετώπου της Αττικής (είχε εγκαινιαστεί 2 χρόνια νωρίτερα) με την κεκλιμένη οροφή ήταν κατάμεστο σε όλη την πορεία της Εθνικής που συνέτριβε μεγαθήρια της καλαθοσφαίρισης, κυρίως από το λεγόμενο πρώην ανατολικό μπλοκ.

Όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε το ευρωμπάσκετ εκείνο το καλοκαίρι, όλοι τραγουδούσαν το διασκευασμένο διασκευασμένο «Με το στόμα γεμάτο φιλιά», των Χρίστου Νικολόπουλου και Λευτέρη Παπαδόπουλου (αυθεντική εκτέλεση από τον Λεωνίδα Βελή) που απαριθμούσε τους παίκτες της Εθνικής. Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, η διασκευή έγινε από τη Μαρινέλλα και τον Γιάννη Πάριο προκειμένου να γιορτάσει τότε, τις απανωτές επιτυχίες της ανίκητης ομάδας του Άρη.

Στο «χρυσό» δυναμικό του Κώστα Πολίτη ήταν επίσης οι Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου και Φάνης Χριστοδούλου.

Στα highlight της βραδιάς, το τρέμουλο του Φάνη Χριστοδούλου ο οποίος γύρισε πλάτη την ώρα που ο Αργύρης Καμπούρης ευστοχούσε στις βολές που ουσιαστικά έδωσαν τη νίκη στην ομάδα.

Το παραλίγο back to back

Η φόρα της Εθνικής ήταν μεγάλη, το άθλημα είχε γίνει το επίσημο αγαπημένο όλης της Ελλάδας και η ομάδα με μπροστάρηδες τον Γιαννάκη και τον Γκάλη επέστρεφε δυο χρόνια αργότερα να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Με τους Γκάλη, Γιαννάκη, Καμπούρη, Φιλίππου, Ανδρίτσο, Φασούλα και Χριστοδούλου από το 1987 μαζί με τους Κώστα Παταβούκα, Ντέιβιντ Στεργάκο, Ντίνο Αγγελίδη, Τζον Κόρφα και Δημήτρη Παπαδόπουλου η χώρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989, που ακολούθησε τον θρίαμβο του 1989.

Η συγκεκριμένη ομάδα κέρδισε τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και τη Σοβιετική Ένωση, όπως στον τελικό του 1987, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γιουγκοσλαβίας του Ντράζεν Πέτροβιτς στη φάση των ομίλων και στον τελικό.

Η γενιά του Βελιγραδίου

Η Ελλάδα όπως λέει και το γνωστό εμβατήριο μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει – βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το λίγο κόντεψε να γίνει 20 χρόνια – και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Η παρουσία της Εθνικής στον θεσμό ήταν διαρκής και διόλου ευκαταφρόνητη, ωστόσο από τα Eurobasket της δεκαετίας του ’90 δεν είδαμε κάποιο μετάλλιο.

Μεσολάβησαν τρεις τέταρτες θέσεις και μία πέμπτη μέχρι το 2005, όταν ήλθε η ώρα της δεύτερης «χρυσής» γενιάς του ελληνικού μπάσκετ.

Με τους Θοδωρή Παπαλουκά, Βασίλη Σπανούλη, Νίκο Ζήση, Γιάννη Μπουρούση, Παναγιώτη Βασιλόπουλου, Αντώνη Φώτση, Νίκο Χατζηβρέττα, Δήμο Ντικούδη, Κωνσταντίνο Τσαρτσαρή, Δημήτρη Διαμαντίδη, Λάζαρο Παπαδόπουλο και Μιχάλη Κακιούζη στη διάθεση του Παναγιώτη Γιαννάκη η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ καταβάλλοντας τη Γερμανία στον τελικό με 78-62.

Νωρίτερα, στα ημιτελικά είχε κάνει ένα μίνι θαύμα ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ απέναντι στη Γαλλία, με το αλήστου μνήμης τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή.

Η Ελλάδα κατέκτησε το Eurobasket του 2005
Η Ελλάδα κατέκτησε το Eurobasket του 2005 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η τελευταία διάκριση, μέχρι την επόμενη

Με το Μιχάλη Πελεκάνο στη θέση του Αντώνη Φώτση σε σχέση με το ρόστερ του 2005, η χώρα μας αρκέστηκε στην 4η θέση το 2007, αλλά το 2009 κατέκτησε το πέμπτο μετάλλιο της ιστορίας της σε Eurobasket τερματίζοντας στην τρίτη θέση της διοργάνωσης, καθώς στον μικρό τελικό επικράτησε της Σλοβενίας με 57-56.

Στο δυναμικό του Γιόνας Καζλάουσκας ήταν ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης και ο Φώτσης μαζί με τους Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, Κώστα Κουφό, Κώστα Καïμακόγλου, Νικ Καλάθη, Γιώργο Πρίντεζη, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Γιάννη Καλαμπόκη και Στράτο Περπέρογλου.

Το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας σε Eurobasket
Το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας σε Eurobasket



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση