Για τις 25 Αυγούστου προγραμματίζεται μια ανοικτή σύσκεψη στη Βρίσα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Βρίσας και των Βατερών μετά τη φωτιά που σημειώθηκε στην περιοχή.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, κ. Κώστας Σταυρινός.
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο Διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών αλλά και να ληφθούν οι σχετικές δεσμεύσεις υλοποίησης τους.
Την ίδια ώρα (6) έξι φορείς της περιοχής με υπόμνημά τους που κατέθεσαν στους προαναφερόμενους φορείς και υπηρεσίες αναφέρονται στις αναγκαίες δράσεις που πρέπει να γίνουν στην πυρόπληκτη Βρίσα.
Το υπόμνημα για την Βρίσα
«Ὀπως γνωρίζετε, η μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας –Βατερών έπληξε ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου και των ελαιώνων μας.
Η καταστροφή αυτή επήλθε ενώ το χωριό, μετά τον σεισμό του 2017, ήταν ακόμα κηρυγμένο σε κατάσταση επικινδυνότητας και οι εργασίες αποκατάστασης του πολεοδομικού ιστού προχωράν πολύ αργά, λόγω της καθυστέρησης των χρηματοδοτήσεων. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη έως απελπιστική για την επιβίωση όσων εξαρτώνται από την ελαιοπαραγωγή αλλά και για την οικονομία της περιοχής γενικότερα.
Σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωση της πυρκαγιάς οφειλόταν στην έλλειψη έργων πυροπροστασίας. Τώρα, υπάρχει τεράστια ανησυχία για την περίοδο του χειμώνα και τις πλημμύρες από βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστροφές.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό αντιπλημμυρικά έργα στις καμμένες περιοχές με την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν απλώς «μπαλώματα» αλλά σοβαρά έργα τόσο για την αποτροπή πλημμυρών όσο και για τη στερέωση των εδαφών, ώστε να παραμείνουν καλλιεργήσιμα. Επίσης, πρέπει να καθαριστούν οι κοίτες των χειμάρρων και του ποταμού.
Πρωτεύουσας σημασίας είναι και η οικονομική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών για επαρκές χρονικό διάστημα και η επαναφύτευση του καμμένου ελαιώνα. Θα χρειαστεί ακόμα να δοθούν λύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άρδευση και τη λίπανση των δέντρων.
Για τη δεντροφύτευση νέων ελαιοδέντρων, απαραίτητη είναι η συνδρομή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα προτείνουν τις καταλληλότερες ποικιλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής μας. Ακόμα, πρέπει να χορηγηθούν νέα ελαιόδεντρα στους καλλιεργητές. Για την ομαλή αποκατάσταση της πανίδας της περιοχής, πρέπει παράλληλα να απαγορευτεί η θήρα και η βόσκηση.
Όσοι κάτοικοι παρέμειναν στην ακριτική περιοχή μας μετά τον σεισμό κυριολεκτικά «φυλάνε Θερμοπύλες». Δεν είναι όμως κανενός οι αντοχές ανεξάντλητες και φοβόμαστε πως αν δεν υπάρξει ουσιαστική συνδρομή εκ μέρους της Πολιτείας και των αρμοδίων υπηρεσιών, θα ακολουθήσει η περαιτέρω φυγή των κατοίκων προς αστικά κέντρα και η πλήρης εγκατάλειψη της παραγωγής. Για τον λόγο αυτό ζητάμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα ζητήματα που εκθέσαμε παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πως δεν επαρκούν οι επιστολές αλλά πρέπει να υπάρξει και διά ζώσης συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να εξειδικευτούν τα απαιτούμενα μέτρα. Οι όποιες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα σημαίνουν απλώς εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία. Και, στην περίπτωση αυτή, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε ούτε σιωπηλοί, ούτε άπραγοι όσον αφορά την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών».