Η πανσέληνος του Αυγούστου μας χάρισε εντυπωσιακές εικόνες. Στην Ελλάδα το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» δεσπόζει πάνω από την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Δεκάδες χώροι πολιτισμοί σε όλη τη χώρα έμειναν ανοιχτοί για το κοινό, που μπορούσε να μπει με ελεύθερη είσοδο. Κάτοικοι της Αττικής έσπευσαν στην Ακρόπολη, αλλά και το Σούνιο για να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα.
Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, που ονομάζεται και«Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», εμφανίζεται εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.
Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com.
Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η πανσέληνος του Αυγούστου ήταν η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac.
Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.