Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος την καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, που λαμβάνει χώρα στην 11 Αυγούστου, τιμώντας τη χάρη του Αγίου για τη σωτηρία του νησιού από την επιδρομή των Οθωμανών.
Το έθιμο γιορτάζεται από το 1717. Εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα το 1716, οι Οθωμανοί έχοντας ήδη κυριεύσει τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος, συνέχισαν τις σφοδρές επιθέσεις τους στο νησί.
Τι λέει η θρησκευτική παράδοση για το έθιμο
Τότε σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο ενετοκρατούμενος, κερκυραϊκός λαός, ζήτησε από τον προστάτη του Άγιο Σπυρίδωνα, να σώσει το νησί, όπως και έγινε. Ανήμερα στις 9 Αυγούστου του 1716, καταμεσής του καλοκαιριού, το νησί πλήγηκε από μία απρόσμενη σφοδρή καταιγίδα που «κατατρόπωσε» τα πλοία των Οθομανών που είχαν περικυκλώσει τη χώρα της Κέρκυρας, ενώ όσοι Οθωμανοί στρατιώτες είχαν επιβιβαστεί στο νησί, τράπηκαν φοβούμενοι σε φυγή, καθώς αντίκρυζαν μπροστά τους ένα καλόγερο, δηλαδή τον Άγιο Σπυρίδωνα, που τους δίωκε με αναμμένο πυρσό.
Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα αναγνώρισαν και οι Ενετοί, ενώ ο στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε από τη Βενετική Γερουσία, που με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε η ετήσια λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.
Τη φετινή καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος που διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, ακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, οι φιλαρμονικές, πρόσκοποι και μαθητές του νησιού, ενώ πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, την ιερά λιτανεία ακολούθησαν και οι: Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, καθώς και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, Γεώργιος Αλτουβάς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι και φέτος αρκετοί ήταν οι Ρώσοι πιστοί που βρέθηκαν στη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η πίστη τους είναι αυτή που τους φέρνει κάθε χρόνο στο νησί».