Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν έπειτα από απόρριψη τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική εταιρεία που είναι αρμόδια για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.
Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft.
Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», ανακοίνωσε η Transneft.
Οι διαδρομές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.
Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.
Οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επιτράπηκε αντιθέτως να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.
Ο δύσκολος ενεργειακός χειμώνας για την Ευρώπη
Μια σειρά από δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο, σκιαγραφούν τον δύσκολο κάβο που καλείται να προσπεράσει η Ευρώπη εν όψει του χειμώνα και μένοντας ακόμη δέσμια σε μεγάλο βαθμό του ενεργειακού στραγγαλισμού της Ρωσίας.
Τόσο το Politico, όσο όμως και το Foreign Affairs και το Bloomberg περιγράφουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, με δεδομένο πως η Μόσχα έχει ήδη μειώσει δραστικά τη ροή φυσικού αερίου προς δυσμάς, ενώ και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν τεθεί ακόμη πλήρως σε εφαρμογή.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το παράδειγμα του Nord Stream 1, μέσω του οποίου το Κρεμλίνο πιέζει τις Βρυξέλλες να κάνουν πίσω από τα πακέτα κυρώσεων σε βάρος της για την εισβολή στην Ουκρανία.
Εντύπωση προκαλεί επίσης η ανάλυση του Bloomberg που διαβλέπει το τέλος της πρωτοκαθεδρίας της Γερμανίας στην Ευρώπη, καθώς το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με πλήρη ενεργειακή απομόνωση που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας τόσο για την οικονομία, όσο όμως και κοινωνικά για τα γερμανικά νοικοκυριά.