09:31
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:31
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια – Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για τις επιθέσεις

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: EPA

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: EPA

08.08.2022
20:26
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 • 10:02
Κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία και την Ευρώπη και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος και «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ είπε: «Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού». Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χθες η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει μια επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε σήμερα έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία έπληξε βάσεις ρωσικών στρατευμάτων

Η Ουκρανία πραγματοποίησε χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων και δύο σημαντικών γεφυρών στον ποταμό Δνείπερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Τα χτυπήματα έπληξαν τα μοναδικά δύο περάσματα που έχει η Ρωσία προς τον θύλακα των εδαφών της νότιας Ουκρανίας που έχει κατακτήσει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, δήλωσε η Ναταλία Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας. «Τα αποτελέσματα (των χτυπημάτων) είναι αρκετά αξιοσημείωτα, πλήγματα στις γέφυρες Αντονόφσκι και Καχόφσκι», δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση.

«Τι νύχτα για τους κατακτητές στην περιοχή της Χερσώνας. Χτυπήματα στην περιοχή της γέφυρας Αντονόφσκι», ανέφερε στο Facebook ο Σέργκιι Χλαν, τοπικός αξιωματούχος.

Η γέφυρα Αντονόφσκι, στα προάστια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό καθώς είναι το μοναδικό πέρασμα για την πόλη στις νότιες όχθες του Δνείπερου και την υπόλοιπη περιοχή της Χερσώνας. Έχει ήδη αποτελέσει στόχο και καταστράφηκε μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να επανεξετάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού του.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το μέτωπο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση προκειμένου να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Η περιοχή, που είναι σημαντική για την ουκρανική γεωργία, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας διότι συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Με την κατάκτησή της, η Ρωσία μπόρεσε να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος και άλλες ουκρανικές περιοχές που κατέχει.

Ουκρανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο και φυλάκισε Ρώσο στρατιώτη

Oυκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν Ρώσο στρατιώτη σε 10 χρόνια κάθειρξης κρίνοντάς τον ένοχο για παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου καθώς πυροβόλησε με άρμα μάχης ενάντια σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το δικαστήριο στο βορειοανατολικό Τσερνίχιφ έκρινε τον Μιχαήλ Κουλίκοφ, ο οποίος συνελήφθη εν ώρα μάχης, ένοχο για το πλήγμα στο συγκρότημα διαμερισμάτων στις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Άντον Χερασένκο, βοηθός του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Κουλίκοφ ομολόγησε την ενοχή του στη δίκη και ζήτησε μια πιο ήπια ποινή επειδή είπε ότι ακολουθούσε εντολές, ανέφερε η ουκρανική γενική εισαγγελία.

Το οικιστικό τετράγωνο που επλήγη στην πόλη Τσερνίχιφ δεν ήταν στρατιωτικός στόχος ούτε χρησιμοποιείτο για στρατιωτικούς σκοπούς, ανέφερε. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχεύουν σκόπιμα πολίτες σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ουκρανία διερευνά σχεδόν 26.000 ύποπτα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 135 προσώπων, δήλωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Από τους κατηγορουμένους, περίπου 15 τελούν υπό κράτηση στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι 120 παραμένουν ελεύθεροι, είπε ο εισαγγελέας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση