Στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάτι το οποίο προστατεύει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να ωφελήσει το περπάτημα μετά από τα γεύματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sports Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά μελετών που συνέκριναν τις επιδράσεις του να κάθεται κάποιος, σε σχέση με την ορθοστασία ή το περπάτημα σε μετρήσεις της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.
Το περπάτημα συγκρατεί το επίπεδο σακχάρου
Έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα μετά το γεύμα, διάρκειας μόλις δύο έως πέντε λεπτών, είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στις πέντε από τις μελέτες, που αποκωδικοποιήθηκαν, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη τύπου 2 ή ήταν σε στάδιο προδιαβήτη.
Στις άλλες δύο, ελέγχθηκαν και άτομα που είχαν τέτοιες ασθένειες. Τους ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι ή να περπατήσουν 2- 5 λεπτά κάθε 20-30 λεπτά μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, και οι επτά απέδειξαν πως μόλις μερικά λεπτά χαλαρού περπατήματος μετά από ένα γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου, σε σχέση με κάποιον που κάθεται στο γραφείο του ή ξαπλώνει ξεκουράζεται ξαπλωμένος μετά το φαγητό.
Όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για περπάτημα, το σάκχαρο στο αίμα αυξανόταν και μειωνόταν πιο σταδιακά. Επιπλέον, βάσει των ίδιων μελετών, ένας περίπατος 60 με 90 λεπτά μετά το γεύμα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τότε τείνουν να κορυφώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.