Με δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, παρεμβαίνει μετά το ντόμινο εξελίξεων που έφερε η παραίτηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. «Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού τονίζει ωστόσο ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υποκλοπές και αποχωρεί διότι έχει δημιουργηθεί τοξικό κλίμα. Ωστόσο, ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών ουσιαστικά αποπέμφθηκε με την κατηγορία ότι έκανε την παρακολούθηση -με άδεια εισαγγελέα- χωρίς να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι θύμα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας» σημείωσε επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και ζήτησε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Ανδρουλάκη
«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα
Σήμερα, μετά από όλα αυτά , παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.
Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;
8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ομολογία ενοχής που επιβεβαιώνει τις ευθύνες Μητσοτάκη ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κάνει δηλώσεις από στιγμή σε στιγμή.
Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής
Αλέξης Τσίπρας
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για την παραίτηση του Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε: «Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.
Από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά
ΚΚΕ
«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες.»
Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί
ΜέΡΑ25
Το ΜέΡΑ25 προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέντος.
«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του..
Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».
«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:
«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».
Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ: