Μια ασυνήθιστη κλήση έλαβαν οι άνδρες της Αστυνομίας στον Κορυδαλλό, καθώς κλήθηκαν να ξεκινήσουν ευρεία έρευνα για τον εντοπισμό μιας σουρικάτα, ενός άγριου ζώου που δεν συνηθίζεται να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Law And Order η σουρικάτα αναζητείται γύρω από το 4ο δημοτικό σχολείο Κορυδαλλού καθώς πληροφορίες θέλουν το ζώο να «κόβει» βόλτες στην αυλή του σχολείου!
Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα η σουρκικάτα έχει κλαπεί από χώρο φιλοξενίας άγριων ζώων και άγνωστο πως, κατάφερε να βρεθεί σε αστικό περιβάλλον. Αστυνομικοί έχουν κάλεσει φιλοζωικές οργανώσεις για να το ακινητοποιήσουν και να το μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον, καθώς η ζωή του θηλαστικού βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τι είναι μια σουρικάτα
Όπως διαβάζουμε, σουρικάτα φιλοξενούνται και στο Αττικό Πάρκο. Οι σουρικάτες εμφανίζονται στην έρημο Καλαχάρι της Μποτσουάνας, της Ναμίμπια και της Νοτίου Αφρικής σε ομάδες των 20 ή περισσοτέρων μελών και ζούνε 12-14 χρόνια. Η μορφή τους είναι ιδιαίτερα γνώριμη στα μικρά παιδιά, καθώς ένα από τα πιο διάσημα καρτούν της Disney, ο Τιμόν (Βασιλιάς των Λιονταριών) ανήκει σε αυτή την κατηγορία θηλαστικών.
Οι σουρικάτα, παρότι μικρόσωμες, έχουν ανοσία στο δηλητήριο των φιδιών και των σκορπιών, ενώ τα μέλη της ομάδας φυλάνε εναλλάξ για θηρευτές, όπως αετούς, γεράκια και τσακάλια, σε όρθια στάση, σε ένα υπερυψωμένο σημείο, παράγοντας προειδοποιητικούς ήχους.
Η σουρικάτα ή μέρκατ, από τα αγγλικά και τα αφρικάανς αντίστοιχα είναι μικρό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια της μαγκούστας. Οι αγέλες έχουν κυρίαρχα θηλυκά (συνήθως τα βαρύτερα) και κατώτερα στην ιεραρχία θηλυκά. Κατά κανόνα, τα κυρίαρχα θηλυκά ζευγαρώνουν και γεννούν μικρά και τα κατώτερα στην ιεραρχία θηλυκά προσφέρουν αλτρουιστικά τη βοήθειά τους στη φροντίδα των μικρών.
Τα θηλυκά που είναι κατώτερα στην ιεραρχία δεν είναι εύκολο να αναπαραχθούν, καθώς, για παράδειγμα, κυρίαρχα θηλυκά συχνά σκοτώνουν τα μικρά τους. Έχει παρατηρηθεί, βέβαια, και το αντίστροφο: κατώτερα στην ιεραρχία θηλυκά να σκοτώνουν τα μικρά των κυρίαρχων θηλυκών, ώστε να βελτιωθεί η κοινωνική θέση των δικών τους μικρών στην αγέλη.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα στέκονται όρθια για αρκετή ώρα πατώντας στα πίσω πόδια τους και χρησιμοποιώντας την ουρά τους ως στήριγμα.
Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές, ενώ βγαίνουν έξω μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.