Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στην Ταϊβάν αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον προγραμματισμό, και αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του νομοθετικού σώματος της Ταϊβάν και την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν την Τετάρτη.
Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Κίνα, η οποία προειδοποιεί πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει προβληματισμό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στα Στενά της Ταϊβάν και να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Το BBC μετέδωσε γύρω στις 18.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος τις πρώτες εικόνες της Αμερικανίδας καθώς προσγειώθηκε στην Ταϊβάν. Η Νάνσι Παλόζι φορούσε μάσκα, ένα ροζ ταγέρ και έγινε δεκτή από μικρή αντιπροσωπεία αξιωματούχων του μικρού κρατιδίου.
Πελόζι: «Αλληλεγγύη της Αμερικής προς τα 23 εκατομμύρια κατοίκους της Ταϊβάν»
«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τα 23 εκατομμύρια κατοίκους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή ανάμεσα στην απολυταρχία και τη δημοκρατία» δήλωσε η Νάνσι Πελόζι λίγα λεπτά μετά την άφιξή της στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo
«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία καθοδηγείται από τον νόμο περί σχέσεων με την Ταϊβάν του 1979, τις κοινές ανακοινώσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις έξι διαβεβαιώσεις» συνέχισε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.
Our visit is one of several Congressional delegations to Taiwan – and it in no way contradicts longstanding United States policy, guided by the Taiwan Relations Act of 1979, U.S.-China Joint Communiques and the Six Assurances.
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
Η επίσκεψη, η οποία δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας της Πελόζι στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπου ηγείται μικρής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου.
Είναι η πιο υψηλόβαθμη εκλεγμένη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ταϊβάν από τον τότε πρόεδρο της Βουλής και προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997. Η πηγή που είναι εξοικειωμένη με τον προγραμματισμό της επίσκεψης της Πελόζι λέει ότι θα της απονεμηθεί βραβείο από τον πρόεδρο της Ταϊβάν και θα επισκεφθεί ένα μουσείο πριν αναχωρήσει την Τετάρτη.
«Επικίνδυνη και προκλητική» η επίσκεψη Πελόζι
Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Δευτέρα (1/8), ο Ζανγκ Τζουν Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.
«Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική», δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. «Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ». Ο ίδιος είπε ότι μία επίσκεψη της Πελόζι δεν είναι συγκρίσιμη με την τελευταία επίσκεψη στην Ταϊβάν που πραγματοποίησε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1997.
«Ένα προηγούμενο λάθος δεν νομιμοποιεί το επόμενο λάθος», δήλωσε ο Ζανγκ. «Επιπλέον η κατάσταση στην Ταϊβάν αλλάζει επίσης, με την υποστήριξη μερικών εξωτερικών δυνάμεων».
«Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε…, η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της
Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της μιας Κίνας, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπνίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Ζανγκ.
Η Ουάσινγκτον ακολουθεί την “πολιτική της μιας Κίνας” αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά υποχρεούται από την αμερικανική νομοθεσία να παρέχει στην Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, τα απαραίτητα μέσα για την άμυνα της, ενώ στο Κογκρέσο έχει κλιμακωθεί η πίεση για την παροχή πιο ξεκάθαρης υποστήριξης.
Ο Ζανγκ τόνισε χθες: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».
Οργή στην Κίνα από την πρόθεση Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν
Οι πληροφορίες για την πρόθεση της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.
Η Κίνα ενέτεινε τη Δευτέρα την προειδοποίησή της, λέγοντας ότι ο στρατός της «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση επίσκεψης. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επ’ αυτού στο CNN ότι εν όψει αυτής της προειδοποίησης το Πεντάγωνο «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο» για να παρακολουθεί τυχόν κινεζικές κινήσεις στην περιοχή.
Οι περίπου 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν επί χρόνια με την πιθανότητα μιας κινεζικής εισβολής, αλλά η απειλή αυτή έχει αυξηθεί επί της προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ.
Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Παρότι στο διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες σχετικά με την Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά».
Τα σενάρια για ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι έχουν συμπέσει με μια αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση.