Η γενική εισαγγελία στην Ουκρανία άνοιξε προδικαστική έρευνα για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 40 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σήμερα Παρασκευή.
Όπως ανέφερε, «το κράτος κατοχής χτύπησε το έδαφος της σωφρονιστικής αποικίας Νο. 120» σε μια επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν επίσης 130 άνθρωποι.
Η μια πλευρά κατηγόρησε την άλλη ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε εδάφη που κατέχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές.
Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για έγκλημα πολέμου
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου βομβαρδίζοντας κέντρο κράτησης στην υπό ρωσικό έλεγχο πόλη Ολένιβκα που στέγαζε ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
«Καλώ όλους τους εταίρους να καταδικάσουν με δριμύτητα αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να αναγνωρίσουν την Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος», έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν αλλήλους για το πλήγμα στην Ολένιβκα. Η Μόσχα ανεβάζει στους 40 τους νεκρούς από την επίθεση.
Μειώθηκε η ποινή ισοβίων σε Ρώσο στρατιώτη για τη δολοφονία Ουκρανού αμάχου
Η ποινή ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε έναν Ρώσο στρατιώτη που είχε καταδικαστεί τον Μάιο για τη δολοφονία ενός αμάχου στην Ουκρανία μειώθηκε σε φυλάκιση 15 ετών από εφετείο, ανακοίνωσε σήμερα ένα δικαστήριο του Κιέβου.
«Η έφεση που κατέθεσε η υπεράσπιση ικανοποιήθηκε εν μέρει. Η κρίση του δικαστηρίου (…) άλλαξε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το εφετείο του Κιέβου, διευκρινίζοντας πως η νέα ποινή είναι 15 χρόνια κάθειρξη.
Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε στις 23 Μαΐου για έγκλημα πολέμου και προμελετημένο φόνο.
Ο Βαντίμ Τσιτσιμαρίν είχε πει στο δικαστήριο ότι ενήργησε υπό την πίεση ενός άλλου στρατιώτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει προς τη Ρωσία με ένα κλεμμένο όχημα με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς.
Ο στρατιώτης αυτός, από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, είχε ζητήσει “συγγνώμη” από τη χήρα του Σελίποφ στη διάρκεια μια σύντομης συνομιλίας που είχαν στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Κίεβο τον Μάιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και κακομεταχείριση, κυρίως στη διάρκεια της κατοχής περιχώρων της πρωτεύουσας από τα οποία αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου.
Έχουν κατηγορηθεί επίσης από το Κίεβο για αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια στα εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια Ουκρανία.