Λίγο μετά την συμφωνία για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του επόμενου χειμώνα και ως προς την επάρκεια των καυσίμων, και ως προς τις τιμές που δεν αναμένεται να υποχωρήσουν.
Η προσπάθεια προσαρμογής άρχισε, αλά άρχισαν και οι γκρίνιες εντός της Ένωσης, την ώρα που το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να προστατευτούν κατά προτεραιότητα οι πιο ευάλωτοι.
Οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή ένδεια που βιώνει η Ευρώπη. Μπορεί η εξοικονόμηση ενέργειας να είναι αναγκαία τον επόμενο χειμώνα, όμως, η Ευρώπη πρέπει να ρίξει δίχτυ προστασίας στους πιο ευάλωτους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Γερμανία: Σε καθεστώς ενεργειακής ένδειας
Οι Γερμανοί ατενίζουν το μέλλον με φόβο, βλέποντας πως η περίφημη εξοικονόμηση αγγίζει σημαντικές πτυχές της καθημερινότητάς τους.
«Χρειάζεται ζεστασιά, κυρίως, το χειμώνα, γιατί είναι ηλικιωμένη. Η τιμή της ενέργειας έχει απογειωθεί και το κόστος της ενέργειας στο μέλλον, θα αυξηθεί περαιτέρω», δηλώνει ο Γκαλ Ακάμις κάτοικος της Κολωνίας.
Στα συγκροτήματα κατοικιών οι διαχειριστές ελέγχουν συνεχώς την καλή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης ώστε να μην πάει ούτε μια θερμική κιλοβατώρα χαμένη.
Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αποφάσισε να μετακυλήσει εν μέρει το αυξημένο κόστος ενέργειας στους καταναλωτές , δημιουργεί έντονο προβληματισμό . Αφού κάθε 4μελης οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 1000 επιπλέον ευρω/έτος.
«Εκείνοι που βρίσκονται τα όρια της φτώχειας θα προστατευθούν έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η κοινωνική αντίδραση και κριτική αρχίζει να εντείνεται στη Γερμανία, όσο η Ρωσία κόβει την παροχή του αερίου που πλέον δεν υπερβαίνει το 20% της άλλοτε κανονικής ροής.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας είναι βαθιά εξαρτημένη από άλλες χώρες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε εξαρτημένοι και τώρα εμείς πληρώνουμε τα λάθη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πολ Βίλαντ, κάτοικος της Κολωνίας.
Νορβηγία: Κρύο ντους
Ζεστό νερό για μπάνιο, με φειδώ για τους Νορβηγούς πολίτες. Όχι επειδή το επιβάλλει η κυβέρνηση. Επειδή το υπαγορεύει η αγορά ενέργειας και το ιστορικά υψηλό κόστος ρεύματος.
Ο αναλυτής Τορ Ράιερ Λίλχολτ, αναφέρει: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν τέτοιες τιμές στην Νορβηγία. Αυτή η τιμή ενέργειας είναι η υψηλότερο στα ιστορικά.
Εκτός από τον ενεργειακό πόλεμο που σοβεί, η Νορβηγία αντιμετωπίζει και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έχοντας έλλειμμα υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω έντονης και, επίσης, πρωτοφανούς ξηρασίας.
Αυστρία: Πυρά κατά της Κομισιόν
Ο Καγκελάριος της Αυστρία, πάλι τα βάζει με την Κομισιόν, επειδή καθυστερεί η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι ευρωπαϊκές χώρες και συνέπεια να ανεβαίνουν περαιτέρω οι τιμές ενέργειας. Όπως δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ: «Η Κομισιόν πρέπει να κάνει περισσότερα απ` όσα λέει. Η κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Όπως δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν: «Ελπίζουμε, στην πραγματικότητα είμαστε βέβαιοι πως ο μηχανισμός μας θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προσαρμόσει την αντίδρασή της στις ενεργειακές συνθήκες. Ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο. Δεν θα είναι εύκολο».
Γαλλία: Επικρίσεις για την επίσκεψη του Σαουδάραβα
Έντονες Εσωτερικές αντιδράσεις αντιμετωπίζει ο Μακρόν για την επικείμενη συνάντηση του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει ενεργειακά ζητήματα. Οι επικριτές του ισχυρίζονται η γαλλική δημοκρατία με τη συνάντηση αυτή νομιμοποιεί τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τέσσερα χρόνια πριν.