Η προσοχή της Κυβέρνησης θα είναι σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και υπογραφές συμφωνιών, που θα επισφραγίσουν τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δυο χωρών.
Η επίσημη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί για την Αθήνα μείζονος γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας, αλλά και επιβεβαίωση των στρατηγικών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ. Πόσο μάλλον όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε βρεθεί επίσημα σε ευρωπαϊκό έδαφος, όταν είχε επισκεφθεί τελευταία φορά το Παρίσι τον Απρίλιο του 2018.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδιώξει σθεναρά τις καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδιώξει σθεναρά τις καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και να συγκροτήσει συμμαχίες με χώρες του Κόλπου. Στην τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο είχε συμφωνηθεί να θεσμοθετηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Άλλωστε η Ελλάδα έχει ενισχύσει ήδη την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με μια πυροβολαρχία «Πάτριοτ», κάτι που όπως ειπώθηκε στον Πρωθυπουργό όταν βρέθηκε στο Ριαντ είχε εκτιμηθεί πολύ. Στην τωρινή συνάντηση οι δύο ηγέτες σχεδιάζεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία με σκοπό να υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς της άμυνας, των επενδύσεων και του πολιτισμού. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει με τον ομόλογό του συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Μια από τις πιο σημαντικές όμως συμφωνίες που αναμένεται να επικυρωθούν και που θα αναβαθμίσει τη χώρα μας στο ψηφιακό χάρτη, είναι η δημιουργία καλωδιακού συστήματος που θα μεταφέρει δεδομένα (data cable), συνδέοντας την Ευρώπη και την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.
Στο περιθώριο των επαφών σε κυβερνητικό επίπεδο, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος θα συνοδεύεται από 30 περίπου επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 60 επιχειρήσεις και που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με Ελληνες επιχειρηματίες. Από την ελληνική πλευρά που αποβλέπει στην εισροή πετροδολαρίων από την πλούσια αραβική χώρα, ο στόχος είναι διττός. Από την μια προσέλκυση επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους από τον σαουδαραβικό κόσμο και από την άλλη η διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία.