Η 22α Ιουλίου αποτελεί «μαύρη» ημερομηνία για τη Νορβηγία και ημέρα μνήμης για 77 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του ακραίου εθνικιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Σαν σήμερα το 2011, μια φυσιολογική ημέρα για την πρωτεύουσα της χώρας το Όσλο, κυλούσε όπως οι υπόλοιπες, μέχρι που στις 15.26, τοπική ώρα, το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονταν κυβερνητικά κτήρια και το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού.
Οι γύρω δρόμοι γεμίζουν σπασμένα τζάμια και συντρίμμια και οι Αρχές εκπλήσσονται καθώς πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Νορβηγίας.
Πριν καλά προλάβουν να ανακοινώσουν ότι ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, αυτός προχωρά στην εκτέλεση του δεύτερου μέρους του σχεδίου του. Κι αυτό είναι σαφώς πιο αιματηρό, τραγικό και φρικτό σε αποτέλεσμα εν συγκρίσει με το πρώτο. Παρότι, στη συγκεκριμένη επίθεση έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 200.
#OnThisDay 2011 Norway attacks, referred to in Norway as 22 July were two domestic terrorist attacks by neo-Nazi Anders Behring Breivik against the government, the civilian population, and a Workers' Youth League (#AUF) summer camp, in which 77 people were killed. pic.twitter.com/IWSqdjyXfw
— Remco (@remco_v_eldik) July 22, 2022
Ακριβώς δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, στις 17.26, ένας άνδρας, ντυμένος αστυνομικός, εμφανίζεται στο νησί Ουτόγια, εκεί που βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Μέχρι εκείνη την ώρα, το νησί έβριθε από ζωή. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε σκηνικό τρόμου και θανάτου. Ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν είναι άλλος από τον Μπρέιβικ που αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Δύο ημέρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο το τελευταίο θύμα της επίθεσης, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 69 νεκρούς.
O Μπρέιβικ την ημέρα της επίθεσης δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου το ακροδεξιό του μανιφέστο
Μάλιστα, την ημέρα της διπλής επίθεσης, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου το ακροδεξιό του μανιφέστο, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για ανάγκη να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη.
Οι Αρχές συνέδεσαν σχετικά γρήγορα τις δύο επιθέσεις, αδυνατούσαν όμως να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με μόλις έναν εκτελεστή. Δεδομένου ότι η χώρα είχε εμπλακεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν, θεωρήθηκε πιθανή η εκδίκηση από φανατικούς ισλαμιστές.
Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Μπρέιβικ εντοπίζεται και συλλαμβάνεται στην Ουτόγια, στα 32 του μόλις χρόνια.
Από τη φυλάκισή του ο Μπρέιβικ έχει αυτοπροσδιοριστεί ως φασίστας και ναζί που ασκεί τον Οντινισμό και χρησιμοποιεί αντιτζιχαντική ρητορική για να υποστηρίξει τους εθνικιστές.
Μετά την πραγματοποίηση των επιθέσεών του έγινε γνωστό ότι οι ψυχίατροι είχαν συστήσει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του και να τεθεί σε ανάδοχη φροντίδα όταν ήταν 4 ετών, καθώς εκείνη ήταν πολύ έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά καταπιεστική απέναντί του. Ωστόσο η σύστασή τους δεν ακολουθήθηκε και ο Μπρέιβικ παρέμεινε υπό τη φροντίδα της.