Για πρώτη φορά εκτός του Γαλαξία μας βρέθηκε μία αδρανής μαύρη τρύπα και οι ερευνητές κάνουν λόγο για μία «πολύ συναρπαστική ανακάλυψη».
Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που θεωρείται ότι έγινε τέτοια ανακάλυψη, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ λέει ότι αυτή η μαύρη τρύπα είναι «αδιαμφισβήτητα η πρώτη που ανιχνεύεται εκτός του Γαλαξία μας».
Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, που είναι γνωστή για τη διάψευση αρκετών ανακαλύψεων μαύρων τρυπών, ανακάλυψε μια αστρικής μάζας μαύρη τρύπα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γειτονικό γαλαξία του δικού μας.
Astronomers have spotted in a galaxy adjacent to our Milky Way what they are calling a cosmic "needle in a haystack" – a black hole that not only is classified as dormant but appears to have been born without the explosion of a dying star. https://t.co/CpNCX943Dr
— Reuters Science News (@ReutersScience) July 18, 2022
«Για πρώτη φορά, η ομάδα μας συγκεντρώθηκε για να αναφέρει μια ανακάλυψη μαύρης τρύπας, αντί να την απορρίψει» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Tomer Shenar.
Ο Paul Crowther, καθηγητής αστροφυσικής, το χαρακτήρισε ως μια «πολύ συναρπαστική ανακάλυψη» που έρχεται μετά από «μια σειρά από υποψήφιες αδρανείς μαύρες τρύπες που έχουν προταθεί».
Η αδρανής μαύρη τρύπα έχει τουλάχιστον 9 φορές τη μάζα του Ήλιου
Η νεοανακαλυφθείσα αδρανής μαύρη τρύπα έχει τουλάχιστον εννέα φορές τη μάζα του Ήλιου και περιστρέφεται γύρω από ένα καυτό μπλε αστέρι που ζυγίζει 25 φορές περισσότερο από τον Ήλιο.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αστέρι που γέννησε τη μαύρη τρύπα εξαφανίστηκε χωρίς κανένα σημάδι ισχυρής έκρηξης. Η ανακάλυψη έγινε χάρη σε έξι χρόνια παρατηρήσεων που έγιναν με το Very Large Telescope (σ.σ. Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).
Μια μαύρη τρύπα, να σημειωθεί, θεωρείται αδρανής εάν δεν εκπέμπει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ακτίνων Χ, με την οποία ανιχνεύονται, συνήθως, τέτοιες μαύρες τρύπες. Οι αδρανείς μαύρες τρύπες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς δεν αλληλεπιδρούν πολύ με το περιβάλλον τους.