03:04
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:04
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Κένταυρος»: «Πιο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα – Θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα» – Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.07.2022
11:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2022 • 17:21
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, «Κένταυρος» φέρνει νέα ανησυχία στον κόσμο

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία, έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη ενώ αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει- αλλά δεν ανησυχεί, τουλάχιστον ακόμα- τους ειδικούς. Αυτό που θέλουν να δουν οι επιστήμονες, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η υποπαραλλαγή και αν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, τον Μάιο, και μεταδόθηκε εύκολα.

Παγώνη: «Θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Κένταυρος»

Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», λέγοντας ότι ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως η υποπαραλλαγή Κένταυρος «σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα».

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40% και συστήνοντας στον κόσμο «να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνωστισμός».

Γουργουλιάνης: «Η μετάλλαξη ”Κένταυρος” είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα»

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορονοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Μιλώντας για την χρήση της μάσκας και πότε αυτή είναι απαραίτητη με αφορμή εικόνες από το λιμάνι όπου ελάχιστοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία υπάρχουν σοβαρές νευρώσεις και τα νέα παιδιά θα πρέπει να πάνε να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Ψαλτοπούλου: «Ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει»

Από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού και ερωτηθείσα για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον, είπε πως κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε: «Δεν είναι παράγοντας ανησυχίας, όμως το γεγονός ότι μεταδόθηκε εύκολα στην Ινδία, μας βάζει ένα ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει», επισημαίνοντας πως «πέρσι το καλοκαίρι ήταν άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά όσο ο κόσμος εμβολιάζεται και νοσεί αποκτά μια ανοσία» και τονίζοντας πως και φέτος αυτήν την περίοδο, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και στην Ελλάδα, «κάτι που θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς».

«Ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί ή και νοσήσει, έχουμε μια μεγάλη διασφάλιση ως προς την σοβαρή νόσηση, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κολλήσουμε κορωνοϊό», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας πως «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας των παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον».

Ταξιδιώτες στα πλοία
Ταξιδιώτες στα πλοία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως ανέφερε, «πονόλαιμος, μπούκωμα, καταβολή, υψηλός πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα. Υπάρχει μια μικρή κατηγορία πολιτών που πηγαίνει στο νοσοκομείο με βαρύτερα νοσήματα. Ο ιός είναι εδώ, είναι μεταξύ μας, στόχος είναι να προσέξουμε για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να χρειαστεί να διασωληνωθούμε».

Σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί θάνατοι στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση και πως θα πρέπει ο καθένας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας του, κρούοντας τον κώδωνα στους πλέον ευάλωτους και ευπαθείς, για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως την χρήση μάσκας.

Τζανάκης: «Ίσως αυτή την εβδομάδα η κορύφωση των κρουσμάτων»

«To peak νομίζω ότι θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα» εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Περιμένουμε με αγωνία, γιατί είναι εβδομαδιαίες πλέον οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, να δούμε τι θα γίνει την Τρίτη που θα ανακοινωθούν τα κρούσματα. Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε λίγο παραπάνω κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε 136.000, περίπου 20.000 την ημέρα. Ενδεχομένως θα έχουμε 22.000 την ημέρα, δηλαδή περίπου 145.000 κρούσματα και που νομίζω θα είναι η κορύφωση» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Από το σημείο αυτό και μετά, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αρχίσει μια μικρή καθοδική πορεία, όχι αντίστοιχη όμως με την πτώση των κρουσμάτων που είδαμε τον χειμώνα μετά την κορύφωση της Όμικρον. «Λόγω του καλοκαιριού, των διακοπών και του τεράστιου δυναμικού των κοινωνικών επαφών, έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε ενδεχομένως μια σταδιακή πτώση πολύ μικρή και τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν ψηλά και τον Αύγουστο» εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Ο «Κένταυρος» είναι μια μετάλλαξη που έχει δυνητικά τις δυνατότητες από πλευράς υγειονομικού προφίλ, να είναι η επόμενη μετάλλαξη που θα μας προβληματίσει, ανέφερε ο κ. Τζανάκης σχετικά με την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη. «Είναι δίδυμη αδελφή, διζυγωτική της Όμικρον 2, μοιάζει πολύ. Θεωρητικά νομίζω ότι είναι καλό αυτό, δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει» σημείωσε, προχωρώντας και σε ένα «φιλολογικό ευφυολόγημα, γιατί θα μπορούσε και να ονομαστεί Κένταυρος Χείρων, ο σημαντικότερος των Κενταύρων, τον οποίο εμείς τον θεωρούμε και πραγματικό πατέρα της Ιατρικής, καθώς αυτός σύμφωνα με την μυθολογία εκπαίδευσε τον Ασκληπιό».

Πολίτες στην Ερμού
Πολίτες στην Ερμού /Φωτογραφία: Eurokinissi

Σχετικά με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που μας απασχολούν προς το παρόν και ευθύνονται για το 6ο πανδημικό κύμα που διανύουμε, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως δίνουν μια συμπτωματική νόσο, με λίγο παραπάνω πυρετό σε μερικά άτομα, λίγο μεγαλύτερη κακουχία, που είναι και το πιο σημαντικό που νιώθει ο κόσμος, οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην μέση. Ο πυρετός διαρκεί 2-3 μέρες και το πιο άσχημο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σε κάποια κρούσματα επανεμφανίστηκε η απώλεια της όσφρησης κυρίως. Αυτά είναι δείγματα ότι ο ιός δεν πάει συνεχώς σε ηπιότερες μεταλλάξεις, κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

«Γενικώς πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στην πορεία και ενδιάμεσα μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις πηγαίνοντας από κάτι βαρύτερο σε κάτι ελαφρύτερο και το αντίστροφο, μέχρι να πάμε σε μια μετάλλαξη η οποία θα ζει μαζί μας ειρηνικά. Θα μας παιδέψει υπό την υγειονομική έννοια, αλλά όχι ως προς την κοινωνική και οικονομική. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ενδημικότητας, ίσως όχι πλήρους υπό την έννοια ότι νοσούν δυστυχώς άνθρωποι με πολύ βαριά νοσήματα και αυτοί είναι που μπαίνουν στα νοσοκομεία και χάνουν την ζωή τους. 20-30 θάνατοι την ημέρα δεν είναι λίγοι και επίσης έχουμε αρκετές εισαγωγές με ήπια νόσο σε ανθρώπους με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία» ανέφερε.

Βασιλακόπουλος: «Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που συντηρούν ψηλά τα κρούσματα»

Στους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την σταθεροποίηση στα κρούσματα κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και στα οφέλη της 4ης δόσης εμβολίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», τόνισε πως για αρκετό καιρό θα ακόμα θα καταγράφονται πολλά κρούσματα παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

  • Η άρση όλων των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, η οποία  έγινε για να ξαναλειτουργήσει ξανά φυσιολογικά η κοινωνία
  • Ταυτόχρονη επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 -5 που όπως είπε δεν περίμενε να επικρατήσουν τόσο γρήγορα
  • Έχει περάσει αρκετός καιρό από την 3η δόση και όσο περνάνε οι μήνες από την εμβολιαστική κάλυψη τόσο αυτή μειώνεται

Σχετικά με τα οφέλη της τέταρτη δόσης τόνισε, ότι με βάση τις μικρές μελέτες που υπάρχουν,προστατεύει τους νέους στο 50% να παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

Ενώ ανέφερε πως είναι επιστημονικά δεδομένο ότι στους άνω από 50 όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις 4 δόσεις αντιμετωπίζουν 4 φορές λίγοτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με 4 δόσεις. «Πρέπει το μήνυμα να είναι σταθερό», σχολίασε ο καθηγητής για την 4η δόση. «Δεν έχουμε άλλα εργαλεία πέρα από μάσκες, εμβόλια και τα χάπια», πρόσθεσε.

Τέλος αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς ο μέσος άνθρωπος δεν κινδυνεύει από τη συγκεκριμένη νόσο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση