03:33
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:33
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πανίσχυρος σεισμός 6,6 Ρίχτερ στο Νησί του Πάσχα

Σεισμογράφος καταγράφει σεισμούς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σεισμογράφος καταγράφει σεισμούς / Φωτογραφία: Eurokinissi

12.07.2022
23:20
Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε αρκετά μακριά από τη Χιλή

Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) κοντά στο Νησί του Πάσχα, το οποίο αποτελεί επαρχία της Χιλής, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 33 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ τοποθετείται 700 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χάνγκα Ρόα στη Χιλή.

Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο

Το Νησί του Πάσχα, και επίσης Ράπα Νούι (ράπα νούι: Rapa Nui), είναι σύμφωνα με το λήμμα της Wikipedia, νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 7.750 κατοίκους στην απογραφή του 2017.

Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua (Νησί του Πάσχα). Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Το νησί παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ύπαρξης των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών της μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους από 2,5 έως και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή.

Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκαν από τους προγόνους των ιθαγενών Πολυνησίων που ζουν σήμερα στο νησί. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μερικά από τα αγάλματα κατασκευάστηκαν το 18ο αιώνα. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Άχου Τονγκαρίκι με την μεγαλύτερη συγκέντρωση Μοάι στο νησί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση