Για μια ακόμη ημέρα, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον κορονοϊό ξεπερνά τους 100, δημιουργώντας ένα ζοφερό πλαίσιο σε ότι αφορά στην πανδημία.
Μπορεί η χώρα μας να κατάφερε να ανακόψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες του κορονοϊού παραμένουν αποκαρδιωτικοί.
23.608 θάνατοι στη χώρα από τον κορονοϊό
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 103, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.608 θάνατοι. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον Ιανουάριο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό 7.500 άνθρωποι.
Με τα σημερινά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλότερα από την Βρετανία και τη Ρωσία σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η χώρα μας πλέον εμφανίζεται στην 20η θέση αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία, πάνω από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες που αντιμετώπισαν πολύ έντονα τα πρώτα κύματα του κορονοϊού.
Το 95.1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι θάνατοι το τελευταίο διάστημα αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους ασθενείς.
Την ίδια ώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.308, εκ των οποίων 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
7.500 θάνατοι μόνο τον Ιανουάριο
«Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 7.500 θανάτους το 4ο κύμα. Η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι που ήταν το 90%. Η ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες. Όταν αυτές υπερβαίνουν τα όριά μας έχουν επίπτωση στην νοσηρότητα και τη θνητότητα», δήλωσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ, του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπράβελος, μιλώντας το πρωί στην Κοινωνία Ώρα MEGA».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως από αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι θα μειωθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων».
Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα κρούσματα στη χώρα, οι ηλικίες τους, οι συνοσηρότητες, τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο.