Ισραηλινοί επισκέπτες συρρέουν στην Ελλάδα, τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η πρεσβεία του Ισραήλ στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Ιούνιο.
Όπως υπογραμμίζει, με 4 πτήσεις καθημερινά προς Αθήνα και Ρόδο, 1 την ημέρα προς Ηράκλειο, 3 την εβδομάδα προς Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, 2 την εβδομάδα προς Ζάκυνθο, Κάρπαθο, Μύκονο και Κω, 1 την εβδομάδα προς Πρέβεζα, Λευκάδα, Καλαμάτα, η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός για τους Ισραηλινούς.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι πτήσεις από Ισραήλ προς Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς. «Ένα ζεστό καλοκαίρι για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας» καταλήγει το μήνυμα της ισραηλινής πρεσβείας.
Στην κορυφή των προτιμήσεων η Ελλάδα και για τους Ιταλούς
Κορυφαίος προορισμός είναι και για τους Ιταλούς η Ελλάδα, καθώς επιλέγουν τη χώρα μας για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους, ενώ δεύτερη στις προτιμήσεις τους είναι η Ισπανία και τρίτη η Γαλλία.
Σύμφωνα με την ιταλική Τουριστική Ένωση Confturismo και την Εμπορική Ένωση Confcommercio, η Ελλάδα είναι και φέτος ο πρώτος ξένος προορισμός στις προτιμήσεις των Ιταλών για τις θερινές διακοπές τους, ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία.

Συνολικά, φέτος θα πάνε διακοπές 28 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιταλίας. Το 20% στο εξωτερικό, και το 80% εντός εθνικών συνόρων. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, πρώτη στις επιλογές των τουριστών είναι η Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, ενώ ακολουθούν η Σικελία, η Τοσκάνη, η Σαρδηνία και η Καλαβρία.
Σε τροχιά ρεκόρ η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις, με βάση τις πληρότητες των ξενοδοχείων και των πτήσεων για τους επόμενους μήνες που κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα, ότι οδεύουμε σε υπέβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και κατά 10% σε σχέση με το 2019.
Ήδη το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξημένες κατά 20% τον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι αντίστοιχα ενισχυμένα θα κινηθούν και τον Μάιο, αλλά και τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο, αναφέρουν πηγές του κλάδου.
Ακόμα πιο έντονη αναμένεται η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά αντιστοιχούν στο 60% των ετήσιων εισπράξεων από την τουριστική κίνηση.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως κατά τον Μάιο τα στοιχεία και για τα ξενοδοχεία Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού έδειξαν οριακή μόλις απόσταση από τα μεγέθη το αντίστοιχου μήνα του 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, ο Μάιος «έκλεισε σημαντικά την ψαλίδα μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται και ειδικότερα βελτίωσε ελαφρά τη μέση τιμή δωματίου και έδωσε 82,1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά 6,9% έναντι του 2019)».
«Βουλιάζει» η Πάρος από τουρίστες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας επιτυχημένης τουριστικής σεζόν και η Πάρος, που κυριολεκτικά «βουλιάζει» από επισκέπτες τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Λιμεναρχείου Πάρου, τον Ιούνιο ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν με πλοίο την Πάρο άγγιξε τις 100.000, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τις αφίξεις του αντίστοιχου μήνα του 2019 σχεδόν κατά 7%!

«Οι φίλοι της Πάρου δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ, εμείς έχουμε κάνει μια στοχευμένη στρατηγική ώστε να έχουμε κόσμο. Το νησί της Πάρου είναι εγγύηση ότι θα ξεκουραστεί. Έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Φέτος είναι το ρεκόρ των ρεκόρ!» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.
Σε μια τετραμελή οικογένεια τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε οικονομική θέση μετ επιστροφής, μαζί με αυτοκίνητο, θα κοστίσει 632 ευρώ.
Η δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα τουριστική σεζόν για την Ελλάδα
Ο ελληνικός τουρισμός στάθηκε όρθιος και έχει τις δυνάμεις να βγαίνει νικητής και εν μέσω δυσκολιών, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της 30ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευση του συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στο μουσείο Μπενάκη.

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στο βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου
/ Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα την φετινή τουριστική χρονιά και όπως ανέφερε «άλλωστε στόχος παραμένει ο τουρισμός να είναι εγγυητής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης».
«Το 2019 ήταν μια χρονιά ανέφελη και μια χρονιά που πήγε πολύ καλά ο ελληνικός τουρισμός. Μέχρι στιγμής, για το 2022 τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το Μάιο του 2022 δείχνει κίνηση επιβατών από το εξωτερικό 3,2 % παραπάνω από το 2019» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας για την μέχρι τώρα τουριστική κίνηση.
Ο κ. Κικίλιας στάθηκε νωρίτερα και στην ιδιαίτερη δυναμική που επιδεικνύει ο κλάδος της κρουαζιέρα, καθώς και στις αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000, μόνο μέσω των 9 απευθείας πτήσεων ημερησίως από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ποιοι «ψηφίζουν» Ελλάδα
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν και τα πρώτα στοιχεία, η αμερικανική αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων αγορών για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τροφοδοτώντας την χώρα με τουρίστες που η μέση δαπάνη τους έφτασε πέρυσι τα 1.505 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ήταν προ πανδημίας η ισχυρότερη τουριστική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας, καταγράφοντας το 2019 περισσότερες αφίξεις από ό,τι η Βρετανία ή η Γερμανία. Οι τελευταίοι ψηφίζουν μαζικά Κρήτη για τις φετινές τους διακοπές.
Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ, μάλιστα, παρουσίαζαν συνεχή αύξηση χωρητικότητας και συχνοτήτων τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως ανακόπηκε από την πανδημία.
Ακόμα και πέρυσι και παρά τους περιορισμούς για την εξάπλωση της Covid-19, οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάφεραν να ανεβάσουν γρήγορα ρυθμούς, φτάνοντας στην δεύτερη θέση του Ελ. Βενιζέλος μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.
Σε καλό δρόμο είναι, επίσης, και οι ροές τουριστών από τις βασικές χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.