Τη συνέχιση των επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία διέταξε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάκτηση ολόκληρης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις «πρέπει να εκτελέσουν τις αποστολές τους σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Ελπίζω ότι στους τομείς τους όλα θα συμβούν όπως συνέβησαν στο Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται την επομένη της ανακοίνωσης της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνσκ, μια κατάληψη που ολοκληρώνει τον έλεγχο της περιφέρειας Λουγκάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η περιφέρεια Λουγκάνσκ και η γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ σχηματίζουν το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία που οι δυνάμεις της Μόσχας σκοπεύουν να κατακτήσουν στο σύνολό του.
«Ήρωες της Ρωσίας» θα τιμηθούν δύο στρατηγοί
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας βρίσκονται στη διαδικασία «αποναρκοθέτησης της πόλης Λισιτσάνσκ».
Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι δύο από τους στρατηγούς του, ο Αλεξάντερ Λάπιν και ο Εσεντουλά Αμπάτσεφ, θα τιμηθούν ως «Ήρωες της Ρωσίας» για τον ρόλο τους στις μάχες στην Ουκρανία.
Η κατάληψη του Λισιτσάνσκ, μαζί με τη πόλη Σεβεροντονέτσκ, επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές να κινηθούν πιο εύκολα προς τα δυτικά και τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ντονμπάς που ελέγχονται ακόμη από τον ουκρανικό στρατό.
Νωρίτερα σήμερα ένας ανώτερος αυτονομιστής αξιωματούχος, ο Βιτάλι Κισελιόφ δήλωσε ότι δυνάμεις από τη Μόσχα προχωρούν τώρα από δύο κατευθύνσεις προς την τοποθεσία Σιβέρσκ, στο δρόμο προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ.
ΗΠΑ: Ο Πούτιν δεν θα συγχαρεί τον Μπάιντεν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συγχαρεί σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, λόγω των «μη φιλικών ενεργειών» της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Τα συγχαρητήρια φέτος δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Η μη φιλική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο λόγος», πρόσθεσε.
Ζελένσκι: «Κοινό καθήκον» του δημοκρατικού κόσμου η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της διάσκεψης στο Λουγκάνο, η οποία αναμένεται να χαράξει τα περίγραμμα της μελλοντικής ανοικοδόμησης της εμπόλεμης χώρας, δήλωσε σήμερα (4/7) ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι «το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου».
«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου και πολλών διεθνών θεσμών.
Σχεδόν χίλιοι αξιωματούχοι από συμμάχους της Ουκρανίας, διεθνείς θεσμούς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα συναντώνται στο Λουγκάνο της Ελβετίας, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων έφτασαν ήδη από χθες Κυριακή στο Λουγκάνο.
Η Ουκρανία χρειάζεται 750 δισ. δολάρια
Ο Σμίγκαλ δήλωσε στη διάσκεψη πως η Ουκρανία χρειάζεται 750 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο ανάκαμψης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής. Ο ίδιος είπε ότι έχουν σημειωθεί άμεσες ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές από τη ρωσική εισβολή.
Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ινιάτσιο Κασίς, ο οποίος είναι ο συνοικοδεσπότης με τον Ουκρανό ομόλογό του αυτής της διάσκεψης, έκρινε ότι η ανοικοδόμηση και οι μεταρρυθμίσεις «δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη».
«Αλληλοενισχύονται», πρόσθεσε ο Κασίς, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστούν, παρά τον πόλεμο, οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς και να διασφαλιστεί η λειτουργία της δικαιοσύνης.
Η διάσκεψη του Λουγκάνο πρέπει να οδηγήσει σε «μια αποτελεσματική πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο Ελβετός πρόεδρος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε με ένα δυναμικό «Slava Ukraini» (Δόξα στην Ουκρανία) για να ολοκληρώσει μια ομιλία στην οποία επέμενε στην ανοικοδόμηση μιας καλύτερης Ουκρανίας από αυτή που υπήρχε πριν από τον πόλεμο.
The dream of a new Ukraine brings us here today:
Not only free, democratic, European.
But also fair, green, prosperous.A place that Ukraine’s golden generation finally feels is their own. https://t.co/gnQSESUI5N
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 4, 2022
«Η Ουκρανία μπορεί να αναδυθεί από όλα αυτά στην πορεία προς μια ισχυρότερη, πιο σύγχρονη χώρα, με ισχυρότερο δικαστικό σύστημα και θεσμούς, με επιτυχίες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά και μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή οικονομία και πιο ανθεκτική», είπε.
«Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας τους (των Ουκρανών) είναι και δικός μας αγώνας και γι’ αυτό βοηθάμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει την ειρήνη που αναμφίβολα θα έρθει», επεσήμανε.
Ουκρανία: «Έπεσε το Λισιτσάνσκ και το Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή»
Τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ έχουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών.
#Moscow: Russian defence minister Shoigu claims that Russia has “liberated” the Luhansk breakaway region in eastern Ukraine after Russian terrorists claimed control of Lysychansk. pic.twitter.com/c5tCmwDfCQ
— I.E.N. (@BreakingIEN) July 3, 2022
Νωρίτερα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το Λισιτσάνσκ, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να προσθέτει ότι έπληξε στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως επίσης και μία βάση που χρησιμοποιούσαν ξένοι μαχητές στα περίχωρα του Μικολάιφ που βρίσκεται στα νότια της χώρας.
Μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.