Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής παραχώρησε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όσα έπραξε η Νέα Δημοκρατία από το 2019 μέχρι σήμερα, στις εκλογές αλλά και στα ελληνοτουρκικά.
Ο Οικονόμου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης
«Ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός, πράγμα που αναγνωρίζεται από την κοινωνία και έγκυρους διεθνείς φορείς, παρότι τα τελευταία 2,5 χρόνια βρισκόμαστε υπό τη συνεχή πίεση διαχείρισης τεράστιων κρίσεων, που όμοιές τους δεν έχουν εμφανιστεί από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα σε κατάσταση οιονεί πολέμου κάναμε τεράστια πρόοδο σε επίπεδο οικονομικό, θεσμικό, κοινωνικό και εθνικό. Και όλα αυτά ενώ οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, θα μπορούσαν ευκολότατα να βυθίσουν την Ελλάδα, που ήταν καταταλαιπωρημένη από τα μνημόνια, σε μια νέα οικονομική και κοινωνική περιπέτεια.
Είναι πάρα πολλές οι καλές στιγμές και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες.
Θα επέλεγα πάντως τη δραστική μείωση της ανεργίας και την αύξηση του βασικού μισθού, τη μείωση των φόρων, το πρόγραμμα προστασίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες των επάλληλων κρίσεων, τη διαχείριση της εισβολής στον Έβρο, την αναγέννηση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία άλλαξε το επίπεδο της διεθνούς μας παρουσίας».

Για το που θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα η ΝΔ
«Με όρους ρεαλιστικούς και όχι ιδεατούς, θα ήταν δύσκολο να τα πάμε καλύτερα. Μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, της κρίσης ακρίβειας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλοι οι διεθνείς παράγοντες εκπλήσσονται από τις αντοχές μας και την πρόοδο της Πατρίδας μας.
Αν με ρωτάτε με όρους πολιτικής βούλησης, θα έλεγα ότι θέλουμε και μπορούμε, με την υπέρβαση των κρίσεων, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερους φόρους και καλύτερη δημόσια παιδεία. Να φέρουμε το εισόδημα του Έλληνα και την αγοραστική του δύναμη στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών χωρών».
Για τις εκλογές και τα σενάρια συγκυβέρνησης
Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα αυτό και δεν έχω να προσθέσω τίποτα νέο επ΄ αυτού. Η διαρκής συζήτηση περί εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα είδος ενδημικού πολιτικού κακού, το οποίο δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα και αποπροσανατολίζει από τα βασικά και τα κρίσιμα. Στη ζωή μου έχω μάθει να μην μετράω το χρόνο, αλλά να τον χρησιμοποιώ. Δεν είναι πρώτιστης σημασίας πόσο χρόνο έχεις, αλλά τι κάνεις στην πάροδο του χρόνου.
Τα διακυβεύματα είναι δεδομένα και πολύ συγκεκριμένα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα σε μια ιστορική συγκυρία περίεργη και επικίνδυνη, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην ενέργεια, τα καύσιμα και το καθημερινό κόστος ζωής, να μειώσουμε περαιτέρω ανεργία και φόρους, να προσφέρουμε περισσότερες διεξόδους στους νέους, να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτονομία.
Μέσα στο δεδομένο διεθνές περιβάλλον και γνωρίζοντας την ελληνική πολιτική ιστορία και την πολιτική μας κουλτούρα, είναι αυτονόητο ότι το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές Κυβερνήσεις. Δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές.
Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί θέλουν. Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση που να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο του καθενός. Κυβέρνηση που να μην είναι έρμαιο στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και δύναμης ανεύθυνων πολιτικών».

Για τα ελληνοτουρκικά
«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την ένταση, χρησιμοποιώντας έωλους και ανιστόρητους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη διεθνή νομιμότητα, τις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα, με μια σώφρονα και αποτελεσματική πολιτική, έχει κατορθώσει να ενδυναμώσει και να αναβαθμίσει τις παραδοσιακές της συμμαχίες, να συνάψει νέες, να ενισχύσει αποφασιστικά την αποτρεπτική της ικανότητα, να καταστήσει σαφή τα δίκαιά μας και την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή fora. Οι θέσεις μας μάλιστα τυγχάνουν καθολικής αποδοχής.
Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η συμφωνία κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία».