Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης για την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» εξαπολύει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρίνα Νοτοπούλου, η οποία κάνει λόγο «πινγκ πονγκ ευθυνών» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.
Για «πινγκ πονγκ ευθυνών» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω ΕΔΕ, κάνει λόγο η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κ. Νοτοπούλου, σε σχόλιό της για την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean».
Όπως σημειώνει η κυρία Νοτοπούλου: «Εδώ και 11 μήνες η καμπάνια “Turkaegean” “τρέχει” κανονικά, αλλά η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.
Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά ΜΜΕ διαφήμιζαν το συγκεκριμένο σποτ τις μέρες που ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας επισκεπτόταν την περιοχή και φωτογραφιζόταν με τον Τούρκο ομόλογό του, τον περασμένο Νοέμβριο».
Για την έλλειψη πολιτικής ευθύνης, ούτε λόγος
«Η αλήθεια είναι πως η τουρκική προκλητικότητα με τη χρήση του εμπορικού σήματος του “Turkaegean” δεν άφησε αδιάφορα ούτε τα ελληνικά ΜΜΕ, ούτε το δημόσιο διάλογο.
Η αλήθεια είναι πως όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Υπουργός -πριν λίγο καιρό- περιορίστηκε σε μια ειρωνική απάντηση, λέγοντας πως “οι Τούρκοι είτε έχουν έλλειψη φαντασίας είτε έλλειψη δημιουργικού”. Για την έλλειψη πολιτικής ευθύνης, ούτε λόγος».
«Η αλήθεια είναι πως μετά την κατακραυγή για την τραγική παράλειψη της κυβέρνησης, τα κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ τους και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη μέσω ΕΔΕ, αλλά και να κρυφτούν ψελλίζοντας δικαιολογίες, ενώ η Τουρκία κατάφερε να «πουλάει» το «Turkaegean», μέχρι το 2031!
Πατριδοκαπηλία σε όλο της το μεγαλείο!
Ανέβηκαν στην εξουσία με περικεφαλαίες και χλαμύδες, αλλά άφησαν την Τουρκία να λανσάρει διεθνώς το “τουρκικό Αιγαίο” ανενόχλητη, υπογραμμίζει η κυρία Νοτοπούλου.
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει «αντί τα κυβερνητικά στελέχη να απολογηθούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης να εμποδίσει την επίσημη κατοχύρωση του Turkeagean στην ΕΕ, επιχειρεί επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς επικαλούμενος ιδιωτικές διαφημιστικές εκστρατείες του παρελθόντος. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν»;
Στην «αντεπίθεση» πέρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τη δριμεία κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean».
Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Τσίπρα για το «Turkaegean»
Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατοχύρωση του όρου Aegean, το έτος 2018, από τον ευρωπαϊκό οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων, για τουρκική εταιρεία που φτιάχνει ρόμπες και πετσέτες.
«Μένω έκπληκτος από την υποκρισία. Εμένα όλοι εσείς οι Αριστεροί, ακροδεξιό εθνικιστή με ανεβάζετε, ακροδεξιό εθνικιστή με κατεβάζετε. Από ακροδεξιός εθνικιστής, έγινα χθες, από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο ο «Τουρκάδωνις». Μάλιστα. Γιατί έγινα ο «Τουρκάδωνις»; Γιατί λέει, κατάφεραν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι, ως εμπορικό σήμα, τον όρο «Turkaegean».
Βορίδης για Turkaegean: «Ένα εμπορικό σήμα είναι, δεν έχει να κάνει τίποτα με την κυριαρχία»
Ένα εμπορικό σήμα χαρακτηρίζει υπηρεσίες και δεν έχει να κάνει τίποτα με την κυριαρχία τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή, σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του σήματος «turkaegean».
Βορίδης.
Γεωργιάδης για το «Turkaegean»: «Ζητώ συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα να το αποτρέψω»
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» τόνισε μιλώντας σχετικά με το ζήτημα του εμπορικού σήματος «Turkaegean» ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8.
«Το θέμα του «Turkaegean» είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπ. Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο.
«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα «Turkaegean». Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.
Σε σχέση με την δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «κατηγορούμαι από τον κ. Τσίπρα γιατί ένας υπάλληλος του Υπ. Ανάπτυξης της Επιτροπής σημάτων όταν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό της Τουρκίας, δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία και δεν σήκωσε red flag. Μάλιστα, για αυτό να κατηγορηθώ». Θέλησε ωστόσο να παραθέσει μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η υπηρεσία σημάτων με νόμο επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2021, όπως εξήγησε ο ίδιος και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΟΒΙ. «Έλεγα τότε ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελα, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αν κάτι πήγαινε στραβά κανείς δεν μπορούσε να το μάθει. Αυτά έλεγα στην Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι μια χαρά η υπηρεσία και γιατί να την πειράξω. Ψηφίστηκε ο νόμος και καταργήθηκε η υπηρεσία. Στην μεταβατική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο της μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΟΒΙ που πλέον είναι η λειτουργία της από τον Φεβρουάριο με ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και συστήματα ελέγχου, έγινε αυτό. Θέλω να είμαι προσεκτικός ακόμη, είναι ανοιχτή μια ΕΔΕ, δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν εγώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, απάντησε «πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε» υπογράμμισε και επανέλαβε «ο λόγος που πήγα στην Βουλή και την κατήργησα είναι γιατί η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μάθει τίποτα εάν ένας υπάλληλος δεν έκανε αυτό που δεν έκανε στην προκειμένη περίπτωση».