Οι ιστορίες εγκλημάτων είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύεται από την απήχηση που έχουν στην pop culture οι ταινίες θρίλερ, τα φιλμ που σκιαγραφούν χαρακτήρες που παραπέμπουν σε serial killer και φυσικά οι δεκάδες αστυνομικές διηγήσεις.
Αν λοιπόν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, είναι εύλογο οι ιστορίες εγκλημάτων από τον πραγματικό κόσμο ιντριγκάρουν το κοινό που αναζητά υποθέσεις αληθινών δολοφονιών. Ανθρώπων που φαίνεται πως δεν το είχαν σε τίποτα να στερούν τη ζωή, που απολάμβαναν να βασανίζουν άλλες ψυχές και τελικά κατέληξαν να μείνουν στην ιστορία ως serial killers και όχι μόνο.
Γιατί τρελαινόμαστε για τις ιστορίες εγκλημάτων;
Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι λένε ότι μας ελκύουν αυτές οι ιστορίες επειδή ο φόνος, ο βιασμός και η κλοπή παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη κοινωνία από την εποχή των κυνηγών-συλλεκτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Focus, είναι στη φύση μας να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα εγκληματικά παραπτώματα και ενστικτωδώς θέλουμε να ανακαλύψουμε το “ποιος”, το “τι”, το “πότε” και το “πού”, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε τι κάνει τους εγκληματίες να δρουν και να προστατεύσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους συγγενείς μας.
Μια μελέτη του 2010 στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να έλκονται περισσότερο από τους άνδρες από τις ιστορίες αληθινών εγκλημάτων και ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για ιστορίες που δίνουν πληροφορίες για τα κίνητρα του δολοφόνου, που περιέχουν πληροφορίες για το πώς διέφυγαν τα θύματα ή που παρουσιάζουν γυναίκες θύματα.
Έτσι, αυτό ταιριάζει με την εξελικτική ιδέα – ότι οι άνθρωποι έλκονται ενστικτωδώς από ιστορίες στις οποίες μπορούν να ταυτιστούν με το θύμα και να διαβάσουν για συμβουλές και στρατηγικές για να νικήσουν τους «κακούς».
Ο ιατροδικαστικός νευροψυχολόγος και ψυχαναλυτής Ρίτσαρντ Λετιέρι, σημειώνει από την πλευρά του πως για τους άνδρες, η παρακολούθηση εκπομπών με θέμα το έγκλημα και τους φόνους φαίνεται να προκαλεί συναισθήματα ανδρισμού.
το ενδιαφέρον τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι ότι το ενδιαφέρον για το έγκλημα και τη βία εξελίχθηκε ως ένας τρόπος εντοπισμού του κινδύνου στο περιβάλλον
Ένας συναφής παράγοντας που μπορεί να προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι ότι το ενδιαφέρον για το έγκλημα και τη βία εξελίχθηκε ως ένας τρόπος εντοπισμού του κινδύνου στο περιβάλλον (π.χ. αντίπαλες φυλές, θηρευτές ζώων κ.λπ.) ώστε να προετοιμάζεται η άμυνα.
Ορισμένοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γοητεία που ασκεί το έγκλημα και ο φόνος παρέχει μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όλα τα ευρήματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα πίσω από την παρακολούθηση μέσων ενημέρωσης που προβάλλουν το έγκλημα και τους φόνους φαίνεται να έχουν έναν κοινό παρονομαστή: όλα έχουν να κάνουν με την επιθυμία να κοιτάξουμε τη φύση της ανθρώπινης φύσης μας. Είναι ένας ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης.
Ένα νέο Podcast για τα True Crimes (τις ιστορίες εγκλημάτων)
Και μια και το λέει και η έρευνα, δύο γυναίκες κρύβονται πίσω από ένα νέο Podcast που έκανε μόλις σήμερα την παρθενική του εμφάνιση στο Spotify και όλες τις πλατφόρμες podcasting. Η Έλενα και η Ειρηνέλα έρχονται να εμβαθύνουν στον τρόπο που δρουν, το ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαρθο, αλλά και τα ίδια τα εγκλήματα ορισμένων από τους πιο επιφανείς (!) δολοφόνους και κατά συρροή εγκληματίες ανά τον κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@dumbanddahmer_podcast)
Ωστόσο το Dumb & Duhmer έρχεται παράλληλα να αλαφρύνει αυτή την σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας, να δώσει σε αυτές τις ιστορίες εγκλημάτων μια υποδόρια σάτιρα, έναν εξορκισμό του κακού μέσα από το χιούμορ, το οποίο όμως δεν κοροϊδεύει, ούτε δείχνει ασέβεια στις δεκάδες των ζωών που χάθηκαν από τα χέρια των ανθρώπων αυτών ανά τους αιώνες (εντάξει, πιθανότατα τα εγκλήματα που θα βρείτε στο Podcast να αφορούν τον 20ο και τον 20ο αιώνα κατά βάση.
Η υπόθεση του Candy Man, στο πρώτο επεισόδιο
Η υπόθεση του serial killer, ο οποίος πραγματοποίησε τα φρικτά του εγκλήματα στο Χιούστον στις αρχές της δεκαετίας του ’70 είχε προκαλέσει σοκ στην αμερικανική κοινωνία, ενώ το όνομα Candy man φιγουράρει μεταξύ των πιο στυγνών και αιμοσταγών δολοφόνων από την – υπέρ του δέοντος φιλοεγκληματική – αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Το «S» με τη βοήθεια των podcasters που μας δάνεισαν τις σημειώσεις του έγραψε για τον Αμερικανό Serial Killer και τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο Podcast που ακολουθεί. Καλή ακρόαση!