Υπεγράφη την Τετάρτη (29/06) και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλεί το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για κάτι το οποίο είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, είχε σημειώσει πως η διαδικασία θα ξεκινούσε από την ελληνική πλευρά με επιστολή αιτήματος προς τις αμερικάνικες αρχές, ώστε σταδιακά να αρχίσει η συζήτηση, και η διαπραγμάτευση για τους όρους.
Σχετικά με είδηση που μεταδόθηκε απόψε ότι υπεγράφη το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F35, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».
Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».
Άλλωστε, συνάντηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, είχε στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.
Ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτηση των F-35
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δηλώσει ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.
Κατά τη συνάντηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.
Προχωρημένες ήδη οι συζητήσεις για την αγορά
«Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35» δήλωνε ο κ. Παναγιωτόπουλος λίγες ώρες μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
«Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας» συμπλήρωνε και σημείωνε πως «ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και ’20 στα 3,5 δισ. του 2022».