Η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες, αντιδρώντας στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Αθήνα – ως μέλος της ΕΕ – στη χώρα, αλλά και στον εξοπλισμό που έχει στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες personae non gratae και τους έδωσε οκτώ ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2706) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε «συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».
Το υπουργείο ανέφερε ότι διαμαρτυρήθηκε επίσης για μια απόφαση της Αθήνας να κηρύξει ομάδα Ρώσων διπλωματών “personae non gratae”.
Η απάντηση της Αθήνας καθώς η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες
Άμεση απάντηση στην ανακοίνωση των ρωσικών αρχών με την οποία η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τονίζοντας πως δεν υφίσταται καμία βάση για την εν λόγω απόφαση.
Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.
Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Εν κατακλείδι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι εξυπακούεται ότι η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Απάντηση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Θυμίζουμε πως τον περασμένο Απρίλιο, «Οι Ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή» σημείωνε το υπουργείο Εξωτερικών. Η σφαγή αμάχων στην Μπούκα από Ρώσους στρατιώτες προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις διπλωματών της Μόσχας.