27.3 C
Athens
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Ενοχλημένη η Άγκυρα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής – Για «μαξιμαλισμό και παρανομία στην ανατολική Μεσόγειο» κάνει λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν σήμερα, με τη λήξη της διήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες, είναι προκατειλημμένες, στερούνται οράματος και είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζουμε πως με ένα μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «27» την Πέμπτη.  Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, στο μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Αναφερόμενο σε πολλές ελληνικές θέσεις και ενέργειες, όπως τα «10 μίλια εναέριου χώρου», την «στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές» και τις «απωθήσεις αιτούντων άσυλο», το υπουργείο ανέφερε ότι η σιωπή της ΕΕ σε αυτά τα θέματα δεν συμβάλλει στην επίλυσή τους και πλήττει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Eurokinissi

Προσερχόμενος άλλωστε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών των «27», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που όπως λέει «ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης». 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι οι προσπάθειες της Ένωσης να νομιμοποιήσει τον μαξιμαλισμό και την παρανομία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι «απαράδεκτες».

Η Τουρκία «διατηρεί τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου»

Η Τουρκία διατηρεί τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η ΕΕ αντιδρά σε αυτή τη στάση με σκόπιμες εντάσεις και κλιμάκωση δείχνει την ανειλικρίνειά της.

Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκόμιζε από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία (μαζί της) «αντί για τους στενόμυαλους, παράνομους και μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κύπρο. Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ, πρόσθεσε.

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της συνόδου να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψηφίων προς ένταξη χωρών, καθώς και να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας. Επέκρινε όμως τη συνεχιζόμενη αποτυχία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μολονότι είναι ήδη υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Καθεστώς υποψήφιου κράτους στη Βοσνία ζητά η Τουρκία

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα παρακινεί επίσης την ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του ευρύτερου ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν με αξιοκρατικό σύστημα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Στήριξη στην Ελλάδα από τον Μερτς του CDU στη Γερμανία

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε εξάλλου, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και ότι προσπαθούμε από κοινού με την Ελλάδα να λύσουμε αυτές τις διενέξεις», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και «θετικά στοιχεία» στην τουρκική πολιτική, όπως το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για πολεμικά πλοία, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί συμβολή στην αποκλιμάκωση.

«Από την άλλη πλευρά βλέπουμε και επιθετικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας και είναι σαφές πού θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να στέκει η Γερμανία: στο πλευρό της χώρας-μέλους Ελλάδας», τόνισε.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ