Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν γίνει πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν βγάλει τα ημερολόγια και αναζητούν ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος που θα προκηρυχτούν.
Οι πιο ισχυρές είναι οι δυο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου και η 2η Οκτωβρίου Και αν από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του, τα κυβερνητικά στελέχη εντατικοποιούν τις προεκλογικές τους προετοιμασίες με τους περισσότερους να σημειώνουν γύρω στις 20 Αυγούστου να επιστρέφουν στα πόστα τους, έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο σχεδιασμός και ο προβληματισμός, ωστόσο, βρίσκεται επί της ουσίας, στις δυο κάλπες.
Αυτό που τους φοβίζει και ξορκίζουν είναι η χαλαρή ψήφος στις πρώτες κάλπες, στις οποίες θα ισχύσει η απλή αναλογική. Η βόμβα Τσακαλώτου για τυχόν συνεργασία με το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν πέρασε στα ψιλά γράμματα από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Σε αυτό έχει προστεθεί και η ρελάνς του αρχηγού του ΠΑΣ0Κ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης αν θέλει από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Τα μολύβια των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη πήραν φωτιά και όπως αποκαλύπτουν θεωρητικά – αν και πάρα πολύ δύσκολο -, ακόμη και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, με την απλή αναλογική μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από άλλα κόμματα.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της είναι ότι η πρώτη κάλπη είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να τη λαμβάνουν αψήφιστα. Άλλωστε το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην πρώτη κάλπη θα είναι ο βατήρας για τα ποσοστά της δεύτερης κάλπης που η κυβέρνηση θέλει την αυτοδυναμία. Ένα χαμηλό ποσοστό στην πρώτη κάλπη μπορεί να στοιχίσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη.
Πιέσεις στον Ανδρουλάκη
Στον σχεδιασμό που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου προς τις εκλογές είναι να κάψει το χαρτί του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Απαντώντας στην ντρίπλα του κ. Ανδρουλάκη για σχηματισμό κυβέρνησης στην πρώτη κάλπη, το μήνυμα που έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές. «Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν την ψήφισε και δεν ήταν της ΝΔ. Επίσης δεν ήταν του ΠΑΣΟΚ που επίσης δεν ψήφισε» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη συμπληρώνοντας: «Ο Πρωθυπουργός πιστεύει στα αποτελέσματα ενισχυμένης αναλογικής».
Με το παράδειγμα της Γαλλίας και του Μακρόν, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πλέον όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά ισχυρές κυβερνήσεις, καθώς μια ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς συνεργασίες μπορεί να διαχειριστεί άμεσα και πιο εύκολα τις κρίσεις της περιόδου που έχουμε μπροστά.
Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη μονοκομματική κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να μην αξιοποιεί στελέχη από άλλα κόμματα.
Ο Βελόπουλος αποκλείεται
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μπει στη συζήτηση των συνεργασιών, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ωστόσο έχουν μπει ήδη κόκκινες γραμμές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Εκτός από το χάος που τους χωρίζει, ο πρωθυπουργός εκτιμά όπως αναφέρει σε συνομιλητές του ότι δεν μπορεί κάποιος εν μέσω του Ουκρανικού Πολέμου να γίνει συγκυβέρνηση με φιλορώσο ηγέτη και παράλληλα να λέει ανήκουμε στη Δύση. Για αυτό όσο προχωρά ο καιρός θα εντείνονται οι πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη για να απαντήσει τι θα κάνει. Μάλιστα αρκετοί πέριξ του Μαξίμου εκτιμούν ότι αν στις δεύτερες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ, τότε θα πιεστεί πολύ ο κ. Ανδουλάκης, καθώς θα είναι εκτεθειμένος να πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές.