14:05
22/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:05
22/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελένη του Κωσταλέξι από το μακρινό 1978 που προκάλεσε «κοινωνικό» σεισμό στο πανελλήνιο – Ζούσε δεμένη σαν σκυλί σε στάβλο επί 29 χρόνια

Πρωτοσέλιδο με την υπόθεση για την Ελένη του Κωσταλέξι

Πρωτοσέλιδο με την υπόθεση για την Ελένη του Κωσταλέξι

21.06.2022
23:06
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2022 • 10:22
Ποια ήταν η Ελένη του Κωσταλέξι που το όνομά της έγινε συνώνυμο της εξαθλίωσης

Η υπόθεση της γυναίκας από τη Λάρισα, που παρέμενε έγκλειστη επί 42 χρόνια, έφερε γρήγορα στη μνήμη την πιο προβεβλημένη ίσως υπόθεση κακοποίησης ανθρώπου που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος. Η Ελένη του Κωσταλέξι συντάραξε τόσο την ελληνική κοινωνία πριν από 44 χρόνια, που το όνομά του μικρού χωριού στη Φθιώτιδα έγινε συνώνυμο της εξαθλίωσης και του παράνομου εγκλεισμού.

Η ιστορία της υπόθεσης στη Λάρισα αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα της 51χρονης, μια 76χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή το περασμένο Σάββατο (18/6) το απόγευμα στην εί­σοδο του σπιτιού της ενώ επέστρεφε από την αγορά. Ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση που έχει αναστατώσει την περιοχή, τονίζοντας ότι η γυναίκα είναι πλέον σε ασφαλές περιβάλλον.

Η Ελένη του Κωσταλέξι

Ήταν Νοέμβριος του 1978, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στις Αρχές και υποστήριξε ότι σε σπίτι του χωριού Κωσταλέξι της Φθιώτιδας, μια νεαρή γυναίκα κρατείται κλειδωμένη σε υπόγειο, υπό άθλιες συνθήκες, από την οικογένειά της. Άνδρες της χωροφυλακής εισέβαλαν την επομένη με υπηρεσιακά αυτοκίνητα στους χωμάτινους δρόμους του χωριού και κατευθύνθηκαν προς τον αχυρώνα.

Εκεί το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν αδιανόητο. Μια ολόγυμνη γυναίκα με απλανές βλέμμα, η οποία ανέδυε αποπνικτική μυρωδιά από μέτρα μακριά. Αναμαλλιασμένη και με αντιδράσεις άγριου ζώου, είχε κουρνιάσει πάνω σε σανό δείχνοντας πως βρίσκεται σε έναν δικό της κόσμο.  Δεμένη σαν σκυλί, η Ελένη του Κωσταλέξι φορούσε  στην πλάτη της μια χιλιοτρυπημένη, φαγωμένη λινάτσα, ενώ γύρω της υπύρχαν τσουβάλια με στάρι και μια παλιά κουβέρτα, με την οποία σκεπαζόταν.

Πλάι της βρισκόταν μια ξύλινη κασέλα που χρησίμευε για να την προστατεύει από το κρύο που κατεβάζει η Οίτη τον χειμώνα. Αφόδευε στον χώρο όπου ήταν δεμένη και παρέμενε πεσμένη στο χώμα, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι αντίκριζαν. Σε αυτή την εξαθλίωση ζούσε επί 29 χρόνια η 47χρονη Ελένη Καρυώτη, η γνωστή από τα δημοσιεύματα της εποχής Ελένη του Κωσταλέξι. 

Όταν η Ελένη είχε πάει στο νοσοκομείο, «τα νύχια της ήταν τόσο μεγάλα που φοβόσουν να τα βλέπεις. Τα μακριά μαλλιά της ήταν κολλημένα από τις ακαθαρσίες», φέρεται να δήλωσε μια νοσοκόμα που βρισκόταν εκεί. Τα τρία της αδέρφια – Ευθύμης, Μαρία και Ολυμπία – είχαν υποστηρίξει ότι δεν γνώριζαν πού βρισκόταν, ωστόσο στη συνέχεια συνελήφθησαν για την υπόθεση.

Οι δύο εκδοχές γύρω από την Ελένη του Κωσταλέξι

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη, τουλάχιστον ως πρόσφατα, ως έφηβη κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, η Ελένη του Κωσταλέξι ερωτεύτηκε έναν ΕΛΑΣίτη. Άλλοι, σημειώνουν πως συνδέθηκε ερωτικά με τον δάσκαλο του χωριού, που ήταν κομμουνιστής τα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Οι γονείς όμως ήταν βασιλόφρονες κι αντιτάχθηκαν σε αυτή τη σχέση. Ο πατέρας τότε αποφασίζει να την τιμωρήσει στερώντας της κάθε ελευθερία.

Δημοσίευμα της εποχής για την Ελένη του Κωσταλέξι
Δημοσίευμα της εποχής για την Ελένη του Κωσταλέξι

Η ιστορία της έγκλειστης Ελένης προκάλεσε αποτροπιασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα με την κοινή γνώμη να θεωρεί ως υπεύθυνους για την κατάστασή της, τόσο το στενό οικογενειακό περιβάλλον που της συμπεριφέρθηκε σαν ζώο, όσο και τη μικρή κοινωνία του χωριού για την ένοχη σιωπή του.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή της πολύκροτης υπόθεσης, τη δεκαετία του ’40 και με αφορμή τις φρικαλεότητες του εμφυλίου πολέμου των οποίων έγινε και η ίδια μάρτυρας, η Ελένη του  Κωσταλέξι εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα ψυχοπάθειας. Ο πατέρας της, την πηγαίνει σε έναν παθολόγο στη Λαμία, που σηκώνει τα χέρια ψηλά και τους παραπέμπει σε ψυχίατρο ο οποίος με τη σειρά του καταλαβαίνει πως η περίπτωσή της είναι πέρα από τις δυνάμεις του.

Η Ελένη του Κωσταλέξι οδηγείται στο Δαφνί, στο Δημόσιο Ψυχιατρείο, στην πτέρυγα των ψυχωσικών. Στην εικόνα του ιδρύματος όμως, ο πατέρας της αποφασίζει να την πάρει πίσω μαζί του και από τότε η ζωή της οικογένειας αλλάζει για πάντα. Με ένα μέλος της να κουβαλά το στίγμα της ψυχικής νόσου, έρχεται για όλους η απομόνωση και τελικά η απόλυτη παραίτηση. Λέγεται πως τα αδέλφια της έμειναν ανύπαντρα ενώ όταν οι γονείς πέθαναν με μια ευχή στα παιδιά τους, να μην εγκαταλείψουν τη μικρή αδελφή τους.

Τι απέγιναν οι συγγενείς της Ελένης του Κωσταλέξι

Τα αδέλφια της Ελένης του Κωσταλέξι κατηγορήθηκαν για αρπαγή, σκοπούμενη βαριά σωματική κάκωση και έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. Κρίθηκαν προφυλακιστέα, ενώ απειλήθηκαν με λιντσάρισμα όταν προσήλθαν για κατάθεση στον ανακριτή Λαμίας.

Στη δίκη που ακολούθησε, με εξαίρεση τον εισαγγελέα που κατέστησε υπόδικο όλο το χωριό, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση της οικογένειας.

Το μικρό χωριό Κωσταλέξι

O Κωσταλέξης ή Κωσταλέξι είναι ένα μικρό χωριό στους βορειοανατολικούς πρόποδες της Οίτης, σε απόσταση 10 χλμ. ΝΔ. από τη Λαμία.

Είναι κτισμένος κοντά στις νότιες όχθες του ποταμού Σπερχειού με τα περισσότερα σπίτια του να έχουν πανοραμική άποψη προς την κοιλάδα, ανάμεσα στους Κομποτάδες (Δ.-ΒΔ.) και τον Φραντζή (Α.-ΝΑ.).

Ο Κωσταλέξης αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Αλόπης (Δρυόπων). Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Κωσταλέξη που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 397 κατοίκους. Στην απογραφή του 2001 είχε 753.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση