34.8 C
Athens
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Κίνα και Ρωσία συσφίγγουν τις σχέσεις τους – Συμφωνία Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Κάποτε άσπονδοι εχθροί του Ψυχρού Πολέμου, το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν εντείνει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια ως αντίβαρο σε αυτό που θεωρούν ως παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Κίνα και Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά στον πολιτικό, εμπορικό και στρατιωτικό τομέα, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν σχέση «χωρίς όρια».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών, καθώς η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρωτοφανείς κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τη συνεργασία στην ενέργεια, την οικονομία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, λόγω της παράνομης πολιτικής των κυρώσεων της Δύσης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» των χωρών τους.

Πρόθυμη η Κίνα να συνεχίσει να στηρίζει

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε από την πλευρά του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να στηρίζει τη Μόσχα σε θέματα «κυριαρχίας και ασφάλειας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα.

Η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεχίσει να προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη (στη Ρωσία) σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες, όπως η κυριαρχία και η ασφάλεια», ανέφερε ο κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CCTV ότι ο Σι είπε.

Ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Ρωσία κατακεραυνώνοντας τις δυτικές κυρώσεις και τις πωλήσεις όπλων στο Κίεβο.

Οι δύο πλευρές παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα την πρώτη οδική γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες, η οποία συνδέει την ακραία ανατολική ρωσική πόλη Blagoveshchensk με τη βόρεια κινεζική πόλη Heihe.

Αντιδρά η Δύση στη στάση του Πεκίνου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποστήριξη από το Πεκίνο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ή βοήθεια προς τη Μόσχα για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, θα βλάψει τις σχέσεις με την Κίνα.

Η Κίνα καθώς και η Ινδία είναι δύο μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίποινα κατά της Μόσχας για την εισβολή της.

Στα μάτια των Κινέζων αξιωματούχων, οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στον εαυτό τους να παρασυρθεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, σε μια κίνηση αντίθετη με τα συμφέροντά τους ως καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ