23:39
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:39
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νοθεία στη βενζίνη: Πώς φτάνουν στα πρατήρια «μη ανιχνεύσιμοι» διαλύτες από τη Βουλγαρία

Βενζίνη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Βενζίνη / Φωτογραφία: Eurokinissi

14.06.2022
13:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2022 • 16:59
Όταν παίρνει κάποιος νοθευμένη βενζίνη το αυτοκίνητο δεν χαλάει αμέσως αλλά οι βλάβες θα φανούν αργότερα

Με έναν λαθραίο εισαγόμενο χημικό διαλύτη που κοστίζει μόλις 0,10 λεπτά το λίτρο μπορεί να νοθευτεί η βενζίνη που πληρώνουμε στα πρατήρια με παραπάνω από 2 ευρώ το λίτρο.

Ακόμη κι αν γεμίσει το 50% δεξαμενής καυσίμων ο χημικός διαλύτης είναι ουσία μη ανιχνεύσιμη και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο αλλά και στο περιβάλλον.

H νοθεία ξεκινάει από λαθρεμπόριο χημικού διαλύτη συνήθως από διυλιστήρια της Βουλγαρίας και όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης τόσο και τα κίνητρα για νοθεία είναι μεγαλύτερα.

Υποτίθεται ότι ένας χημικός διαλύτης εισάγεται για χρωματοπωλεία ή για παραγωγή κόλλας, ωστόσο ωστόσο καταλήγει σε κρυφές δεξαμενές ενδεχομένως σε μέρη όπως ο Ασπρόπυργος και το Κορωπί.

Το 2019 η οικονομική αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα και έγινε γνωστό το modus operandi. Πρώτα δημιουργούνται πλαστές εταιρείες ώστε να κοπούν τιμολόγια και να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα που υποτίθεται αφορούν χρωματοπωλεία ή βιομηχανίες της Αττικής. Σε περίπτωση που γίνει έλεγχος φαίνεται μόνο ένα κενό γραμματοκιβώτιο και καμία εταιρεία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Αρκετοί από τους εμπλεκόμενους είναι πρωταγωνιστές  σε μαφιόζικα συμβόλαια θανάτου και έχουν συνιδιοκτησία σε βυτιοφόρα που κάνουν τις παράνομες μεταφορές και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Εχουν γίνει συλλήψεις, αλλά όχι πολλές γιατί είναι υπόθεση που δύσκολα στοιχειοθετείται. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατασχέθηκαν πάνω από 29.300 λίτρα μείγματος διαλυτών, ενώ οι 9 συλληφθέντες κατηγορούνται και για φοροδιαφυγή άνω των 30.000 ευρώ.

Ποια είναι τιμή της νοθευμένης βενζίνης στην Ελλάδα;

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων που πωλούν νοθευμένη βενζίνη. Ποια τιμή πρέπει να τους προβληματίζει;

«Εάν βρείτε τη βενζίνη κάτω από 2,30 ευρώ το λίτρο, πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους καταναλωτές η Μαριά Ζάγκα, Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η κ. Ζάγκα ανέφερε ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές μιας και ενδέχεται η βενζίνη να είναι νοθευμένη, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στο αυτοκίνητο.

«Όταν παίρνει κάποιος νοθευμένη βενζίνη το αυτοκίνητο δεν χαλάει αμέσως αλλά οι βλάβες θα φανούν αργότερα και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Επιπρόσθετα εάν το ρεζερβουάρ είναι εντελώς άδειο και βάλει κάποιος νοθευμένη βενζίνη μπορεί να τον αφήσει το αυτοκίνητο στα 30 μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι η επισκευή ενός κινητήρα κοστίζει από 1.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ενώ εμφανίστηκε κάθετη ότι η τιμή της βενζίνης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή διυλιστηρίου.

Όσον αφορά τον διάλογο σχετικά με τη συγκράτηση του ράλι ανόδου στα καύσιμα, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρου για τη βενζίνη που να είναι ανάλογο με αυτό που πήρε για το πετρέλαιο, δηλαδή με «επιδότηση κατευθείαν στην αντλία».

Τιμή βενζίνης: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ήδη σε πολλά πρατήρια της Αττικής η βενζίνη πλησιάζει στα 2,5 ευρώ, ενώ πρωταθλητές της ακρίβειας αναδεικνύονται και πάλι τα νησιά με τη βενζίνη σε κάποιες περιπτώσεις να πωλείται ακόμη κοντά στα 2,8 ευρώ το λίτρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φολέγανδρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έκλεισε η πλατφόρμα του fuel pass, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει δίμηνη επέκταση της ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να εκτροχιάζονται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση